STA

 |  Politika

»Župan in podžupan sta si vzela pravico, ki je nimata«

Lista kolesarjev in pešcev opozarja, da je to, kar sta si privoščila mariborski župan in podžupan, cinična žalitev za vse žrtve prometnih nesreč, njihove svojce in občane

Ar

Mariborski župan Saša Arsenovič
© Borut Krajnc

Lista kolesarjev in pešcev, ki ima v mariborskem mestnem svetu dva sedeža, je v sredo pozvala župana Sašo Arsenoviča k takojšnji razrešitvi podžupana Gregorja Reichenberga, ki je 31. decembra opit vozil avtomobil. Župan v odzivu ponavlja, da ostaja pri svoji odločitvi, da ne sprejme ponujenega odstopa podžupana.

Lista kolesarjev in pešcev poudarja, da župan in podžupan s svojim ravnanjem degradirata javno funkcijo in izničujeta prizadevanja za nično toleranco do alkohola v prometu.

"V Listi kolesarjev in pešcev smo z zaskrbljenostjo pospremili novinarsko razkritje, da je podžupan Gregor Reichenberg sedel za volan v tako opitem stanju, da so mu policisti ob posredovanju celo začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Naravnost zgroženi pa smo nad njegovim vztrajanjem na položaju in županovo odločitvijo, da se kljub hudemu prekršku javnega funkcionarja ne namerava odpovedati tesnemu sodelavcu. S tema gestama sta si župan in podžupan vzela pravico, ki je nimata, saj sta dolžna varovati etiko in integriteto položaja, ki ju zasedata," so zapisali v stranki.

"V Listi kolesarjev in pešcev smo z zaskrbljenostjo pospremili novinarsko razkritje, da je podžupan Gregor Reichenberg sedel za volan v tako opitem stanju, da so mu policisti ob posredovanju celo začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Naravnost zgroženi pa smo nad njegovim vztrajanjem na položaju in županovo odločitvijo, da se kljub hudemu prekršku javnega funkcionarja ne namerava odpovedati tesnemu sodelavcu. S tema gestama sta si župan in podžupan vzela pravico, ki je nimata, saj sta dolžna varovati etiko in integriteto položaja, ki ju zasedata."

Lista kolesarjev in pešcev

Poudarjajo, da se vzgoja in preventiva v cestnem prometu ne moreta razvijati, če so javni funkcionarji s svojimi dejanji sami najbolj nevarni v prometu. "Osemurno dobrodelno delo, ki ga podžupan skesano napoveduje v povračilo krnitvi ugleda Mestne občine Maribor, je cinična žalitev za vse žrtve prometnih nesreč in njihove svojce ter mariborske občane," so navedli.

V županovem kabinetu so v odziv na ta poziv danes povedali, da "župan ostaja pri svoji odločitvi, ki jo je sprejel glede podžupana Reichenberga, prav tako je tudi dodatno ne namerava komentirati".

Podžupana Reichenberga so zadnji dan lanskega leta okoli 2. ure ustavili policisti in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Alkotest je po poročanju Večera pokazal 0,33 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je nad zakonsko dovoljeno mejo 0,24 miligrama.

Eden najtesnejših Arsenovičevih sodelavcev, sicer arhitekt, je napako obžaloval in županu ponudil odstop, ki pa ga župan ni sprejel. Kot je sporočil pred dnevi, ne želi zmanjševati resnosti in teže podžupanovega prekrška, a se je po tehtnem premisleku odločil, da se zaradi ene napake ne bo odpovedal izjemnemu podžupanu.

Reichenberg, ki funkcijo podžupana opravlja nepoklicno, se je tudi javno opravičil in se odločil, da opravi osem ur družbeno koristnega dela v dnevnem centru Pika. Policisti so mu sicer za 24 ur odvzeli vozniško dovoljenje, mu izdali plačilni nalog za 600 evrov in izrekli osem kazenskih točk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.