STA

 |  Svet

»Dajte Rusiji dve do tri leta časa in nas bo uničila«

Vsakršen premor pri obrambi Ukrajine pred rusko invazijo bi le okrepil moč Rusije in ji omogočil, da se dodatno oboroži, je opozoril ukrajinski predsednik Zelenski

Vsakršen premor pri obrambi Ukrajine pred rusko invazijo bi le okrepil moč Rusije in ji omogočil, da se dodatno oboroži, je danes v Tallinu med nenapovedano turnejo po baltskih državah opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prepričan je, da si Ukrajina zasluži postati članica Nata in da dolga vojna ne bi bila dobra za Ukrajino.

"Dajte Ruski federaciji dve do tri leta časa in nas bo potem preprosto uničila. Tega tveganja ne bomo sprejeli," je poudaril na novinarski konferenci z estonskim kolegom Alarjem Karisom.

Prepričan je, da si Ukrajina zasluži postati članica zveze Nato, saj bi zavezništvo s tem pridobilo vojsko z izkušnjami ne samo v teoriji, temveč tudi v praksi. Ukrajinska vojska bi po njegovem mnenju okrepila tudi vzhodno krilo Nata.

Karis je medtem opozoril, da bi morala mednarodna skupnost okrepiti pomoč Ukrajini in ji pomagati na poti do zmage. Ob tem je dodal, da "obstaja upanje, da bo to zadnja vojaška agresija v Evropi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je turnejo po baltskih državah v sredo začel z obiskom v Litvi, kjer je opozoril, da vsakršno odlašanje Zahoda glede pomoč Ukrajini krepi pogum in moč Rusije. Dodal je, da se ruski predsednik Vladimir Putin morda ne bo ustavil pri Ukrajini, baltske države pa bi lahko bile naslednje.

Svojo turnejo bo po zaključku obiska Estonije, na katerem ga je spremljal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, zaključil v Latviji. Turneja po baltskih državah je sicer njegovo prvo letošnje uradno potovanje v tujino.

KO2svYu9ZCg

q-hmSkPr4Po

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.