KC, STA

 |  Svet

Napovedana prva usmrtitev obsojenca z dušikom

Kruta in eksperimentalna metoda usmrtitve v ZDA

Ameriški zvezni sodnik Austin Huffaker je v sredo v Alabami odobril uporabo dušikovega plina pri usmrtitvi obsojenca, kar bo prvi primer te metode izvršitve smrtne kazni v tej zvezni državi. Novo metodo so že označili kot kruto in eksperimentalno, kar je sprožilo razprave med pravniki in zagovorniki človekovih pravic, poročajo ameriški mediji. 

Sodnik je zavrnil zahtevo zapornika Kennetha Eugena Smitha, ki je bil obsojen na smrt zaradi umora žene pridigarja leta 1988, da se prepreči uporaba dušikovega plina pri njegovi usmrtitvi, ki je načrtovana za 25. januar. Smith in njegov sostorilec sta umor izvedla v motivaciji za pridigarjevo življenjsko zavarovanje v vrednosti tisoč dolarjev.

ZDA se soočajo s pomanjkanjem sredstev za tradicionalno metodo usmrtitve z injekcijami, zato nekatere države, med njimi Alabama, Mississippi in Oklahoma, iščejo nove alternative. (citat) Dušikova plinska metoda, ki vključuje uporabo maske, skozi katero obsojenec vdihava dušik, je postala izbira za nekatere države. Alabama bo tako prva ameriška zvezna država, ki bo izvedla usmrtitev s to metodo.

Sodnik Huffaker je priznal, da gre za novo metodo, vendar je opozoril, da je bila smrtonosna injekcija, ki je trenutno najpogostejša metoda usmrtitve v državi, nekoč tudi nova. Kljub Smithovi argumentaciji glede teoretičnega tveganja bolečin in trpljenja, je sodnik zavrnil trditev, da bi bila uporaba dušikovega plina protiustavna. (citat) "Smithu ni zagotovljena neboleča smrt," je med drugim zapisal sodnik. Razsodba je sprožila nove polemike o etičnosti in humanozi usmrtitve v ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.