STA

 |  Svet

Prekinili vezi s Tajvanom in prestopili na stran Kitajske

"Ta sprememba nikakor ne namerava vplivati na naše obstoječe tople odnose z drugimi državami," je v izjavi zapisala vlada Nauruja, kjer na približno 21 kvadratnih kilometrih živi nekaj več kot 12.000 ljudi

Nauru bo odslej Tajvan priznaval kot neodtujljivi del Kitajske, so danes sporočile oblasti v Yarenu, prestolnici ene najmanjših držav na svetu. V Taipeiju so v odzivu na potezo na otoško državo naslovili zahtevo, da nemudoma zapre svoje veleposlaništvo na Tajvanu. V Pekingu so medtem odločitev pozdravili, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ta sprememba nikakor ne namerava vplivati na naše obstoječe tople odnose z drugimi državami," je v izjavi zapisala vlada Nauruja, kjer na približno 21 kvadratnih kilometrih živi nekaj več kot 12.000 ljudi.

"Ta sprememba nikakor ne namerava vplivati na naše obstoječe tople odnose z drugimi državami."

Nauru

V Taipeiju so se na odločitev pacifiške državice hitro odzvali. "Zahtevamo, da Nauru nemudoma zapre svoje veleposlaništvo na Tajvanu," je sporočil namestnik tajvanskega zunanjega ministra Tien Chung-kwang. Ob tem je ocenil, da je do preobrata Nauruja glede vprašanja Tajvana prišlo po zaslugi kitajske gospodarske ponudbe otoški državi.

V Pekingu so odločitev Nauruja, da bo odslej priznaval politiko ene Kitajske, v okviru katere Peking Tajvan dojema kot del svojega ozemlja, pozdravili. Po navedbah kitajskih oblasti odločitev kaže na to, da je "načelo ene Kitajske v skladu z voljo ljudi in trendi časa".

"Zahtevamo, da Nauru nemudoma zapre svoje veleposlaništvo na Tajvanu."

Tajvan

Nauru je sicer diplomatske vezi s Tajvanom prekinil že leta 2002, vendar jih je tri leta zatem obnovil, potem ko Kitajska ni izpolnila obljub o podpori državi. Tajvan, kjer so v soboto izvolili novega predsednika Laija Ching-teja, tako zdaj v celoti priznava le 12 držav sveta, vključno z Vatikanom, kar je najmanj v zgodovini.

HsIpUkUKKYg

ZRUt_C7DKk8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.