STA

 |  Svet

Združeni narodi / »Ukrajina potrebuje 4,2 milijarde dolarjev«

"Nedavni val ruskih napadov izpostavlja uničujočo ceno vojne za civilno prebivalstvo, zaradi hude zime pa so potrebe po humanitarni pomoči še bolj pereče," poudarjajo Združeni narodi (ZN)

Za zagotavljanje humanitarne pomoči Ukrajini bi letos potrebovali 4,2 milijarde ameriških dolarjev oziroma nekaj več kot 3,8 milijarde evrov, so danes sporočili Združeni narodi. Ta znesek vključuje tudi 1,1 milijarde dolarjev pomoči za ukrajinske begunce v vzhodni Evropi.

"Nedavni val ruskih napadov izpostavlja uničujočo ceno vojne za civilno prebivalstvo, zaradi hude zime pa so potrebe po humanitarni pomoči še bolj pereče," sta po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi in koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths.

Po podatkih ZN bo letos v Ukrajini humanitarno pomoč potrebovalo 14,6 milijona ljudi, kar je skoraj 40 odstotkov prebivalstva. Upajo, da bodo s pomočjo lahko dosegli 8,5 milijona ljudi v Ukrajini ter 2,3 milijona beguncev in njihovih gostiteljskih skupnosti v vzhodni Evropi.

Begunska kriza, ki jo je povzročila vojna v Ukrajini, je največja v Evropi po drugi svetovni vojni. Iz države je pobegnilo približno 6,3 milijona ljudi, ki so še vedno razseljeni, večinoma v evropskih državah.

"Države gostiteljice jim še naprej zagotavljajo zaščito in jih vključujejo v družbo, vendar številni kljub temu potrebujejo pomoč," je povedal Grandi. Dodal je, da se ukrajinski begunci ne bi smeli počutiti prisiljene v vrnitev domov, ker ne bi mogli preživeti, temveč mora biti njihova vrnitev postopna in prostovoljna.

ZN so za pomoč Ukrajini v lanskem letu želeli zbrati 3,9 milijarde dolarjev, dosegli pa so 64 odstotkov tega zneska. Kljub temu so pomoč zagotovili 10,5 milijona ljudem v Ukrajini. V letošnjem letu se osredotočajo na manj obsežne in ciljno usmerjene ukrepe, da bi v čim večji meri dosegli tiste, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.