STA

 |  Politika

»To je stavka le za višje plače« / Tudi upokojenci nasprotujejo stavki zdravnikov

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) se pridružujejo nasprotovanju do stavke zdravnikov, saj menijo, da slednja ne poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu R

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se pridružuje nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fidesa, saj je po njihovem prepričanju to stavka le za višje plače in ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu. Razmere terjajo takojšnje ukrepanje resornega ministrstva in vlade, so zapisali v sporočilu za javnost.

"V bran vsem dostopnemu javnemu zdravstvu pozivamo DZ, da čimprej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga imajo poslanske skupine že na svojih mizah," so zapisali.

Z novelo zakona o zdravniški službi je nujno sistemsko preprečiti plazečo se privatizacijo v zdravstvu po ameriškem vzoru, katere cilj je le dobiček, ne pa zadovoljevanje potreb ljudi po zdravstvenih storitvah, menijo. Na podlagi informacij svojih članov, je pri nas zaradi nedelujočega sistema v zdravstvu vedno več takih, ki si zasebnih zdravstvenih pregledov ne morejo privoščiti, do svojega osebnega zdravnika pa ne morejo priti, ali pa ga sploh nimajo, opozarjajo.

Vse to po njihovem mnenju terja takojšnje ukrepanje ministrstva za zdravje in vlade, saj gre za ustavno kršitev temeljne človekove pravice, dostopa do zdravstvene oskrbe.

"Na koncu pa si dovolimo sposoditi Fidesov slogan, Dovolj nam je. Res je, dovolj nam je!"

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus)

Zdravniki pod okriljem Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides po njihovem mnenju spretno izkoriščajo sleherni trenutek za zaostrovanje razmer. "Stanovska hipokrizija torej in brezkompromisni boj za privatizacijo zdravstva s katerim Fides hodi z roko v roki, namesto da bi ost puščice usmeril nanj," so bili ostri.

Tako kot v vseh poklicih in stanovskih združenjih, so tudi zdravniki z zvrhano mero empatije, ki dokazujejo, da je bil normativ preveč znižan in da je v rednem delovnem času vendarle mogoče opraviti bistveno več, kar so sporočili tudi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato bi prej pričakovali, da bi bil njihov glas bolj odmeven predvsem v okviru sindikata zdravnikov, zdravništva in Zdravniške zbornice, menijo.

"Na koncu pa si dovolimo sposoditi Fidesov slogan, Dovolj nam je. Res je, dovolj nam je!" so še zapisali.

V javnih zdravstvenih zavodih po državi se je namreč ob 7. uri začela stavka Fides. Ob stavki, ki jo spremljajo zbori zaposlenih, iz bolnišnic povečini poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.