STA

 |  Svet

»Srbija mora razvijati odnose tudi z državami, ki oborožujejo Kosovo«

Srbski zunanji minister Ivica Dačić poudarja, da se mora oboroževati tudi Srbija, čeprav se "nima namena vojskovati"

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je kritičen do napovedi ameriške prodaje raket Prištini, češ da je to usmerjeno v krepitev neodvisnosti Kosova. Je pa menil, da mora Srbija razvijati odnose tudi z državami, ki oborožujejo Kosovo. Oboroževati se sicer mora po njegovih besedah tudi Srbija, čeprav da se nima namena vojskovati.

Ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill je srbskega predsednika Aleksandra Vučića minuli četrtek seznanil, da bodo ZDA odobrile prodajo protitankovskih raket javelin Kosovu, za kar je prosila Priština. Vučić je odločitev označil kot veliko razočaranje za Srbijo.

Iz Pentagona so nato še isti dan sporočili, da je Washington odobril potencialno prodajo 246 raket javelin, ocenjenih na 75 milijonov dolarjev. Kot so zapisali, bo predlagana prodaja izboljšala dolgoročne zmogljivosti za obrambno neodvisnosti in ozemeljske celovitosti. Zahtevo Prištine so posredovali ameriškemu kongresu, s tem pa začeli uradni postopek.

Dačić je v nedeljo zvečer v oddaji Hit tvit na srbski televiziji TV Pink po poročanju srbske tiskovne agencije Beta ocenil, da je napoved dobave raket javelin del dolgoročnega strateškega partnerstva za pomoč pri neodvisnosti Kosova, oboroževanje Kosova pa da je usmerjeno v krepitev neodvisnosti Kosova s krepitvijo njegovih varnostnih struktur.

"Srbija se nima namena vojskovati, če bi to hotela, pa Kosovu ne bi pomagalo niti milijon javelinov."

Ivica Dačić,
srbski zunanji minister

Menil pa je, da mora Srbija razvijati odnose tudi s tistimi državami, ki delajo na promociji kosovske neodvisnosti in oborožujejo Kosovo. "Tudi z njimi poskušamo iskati neke skupne interese, to pa sta predvsem mir in stabilnost. Ohraniti moramo odnose z državami, ki so najmočnejše," je dejal, a dodal, da morajo vsi vedeti, da obsojajo to, kar počnejo.

Poudaril je še, da se Srbija nima namena vojskovati, če bi to hotela, pa da "Kosovu ne bi pomagalo niti milijon javelinov". Obenem je dodal, da se Srbija mora še naprej oboroževati.

V obrambo vse več vlaga tudi Kosovo. Proračun kosovskega ministrstva za notranje zadeve bo letos prvič presegel 216 milijonov evrov, obrambni proračun pa so decembra lani povečali za 40 milijonov evrov na skupno več kot 200 milijonov evrov.

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je v petek na družbenem omrežju Facebook sicer sporočil tudi, da bodo vsi policijski uslužbenci odslej imeli dolgocevno orožje. Kot je pojasnil, s tem želijo okrepiti varnost vseh državljanov pa tudi boj proti organiziranemu kriminalu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.