STA

 |  Svet

Izrael / »V Gazi živijo Palestinci, zato jo bodo v prihodnosti upravljali Palestinci«

Izraelski obrambni minister Joav Galant je zagotovil, da bodo po koncu vojne z Gazo upravljali Palestinci

Sobotni shod za solidarnost z Gazo v Ljubljani

Sobotni shod za solidarnost z Gazo v Ljubljani
© Janez Zalaznik

Izraelski obrambni minister Joav Galant je zagotovil, da bodo po koncu vojne z Gazo upravljali Palestinci. Kot je pojasnil, po koncu vojne palestinsko islamistično gibanje Hamas ne bo več predstavljalo grožnje in ne bo moglo vladati. Pri tem je še dejal, da se bo na jugu Gaze intenzivna faza vojne kmalu končala.

"V Gazi živijo Palestinci, zato jo bodo v prihodnosti upravljali Palestinci. Prihodnja vlada v Gazi mora izhajati z območja Gaze," je dejal Galant na novinarski konferenci. Pojasnil je, da po koncu vojne v Gazi ne bo več vojaške grožnje, Hamas pa ne bo mogel vladati ali delovati kot vojaška sila.

"V Gazi živijo Palestinci, zato jo bodo v prihodnosti upravljali Palestinci. Prihodnja vlada v Gazi mora izhajati z območja Gaze."

Joav Galant,
izraelski obrambni minister

Je pa vztrajal pri tem, da bodo izraelske sile imele svobodo pri zagotavljanju varnosti izraelskih državljanov.

Intenzivna faza vojne se bo po njegovih besedah na jugu Gaze, kjer so izraelski napadi trenutno najmočnejši, kmalu končala. "Jasno smo povedali, da bo intenzivna faza delovanja trajala približno tri mesece," je dejal Galant in napovedal naslednjo fazo vojne v Gazi.

Izrael je proti Hamasu, ki nadzoruje Gazo od leta 2007, začel vojno po smrtonosnem napadu gibanja na jugu Izraela 7. oktobra lani, ki je terjal 1200 smrtnih žrtev. Vojna v Gazi pa je zahtevala že več kot 24.100 življenj, ranjenih je bilo več kot 60.000 ljudi.

kakL5BlJ2k0

JZo0bzDvVpM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.