KC, STA

 |  Kultura

Zapostavljeni filmi, ki jih morate videti

Na tradicionalnem festivalu v Trstu filmi iz 35 držav – med njimi tudi številni kontroverzni avtorji, ki postavljajo temeljna vprašanja o življenju in umetnosti, a pogosto ostajajo na obrobju trga

Plakat 35.

Plakat za 35. TSFF
© Tržaški filmski festival (TSFF)

Petintrideseti Tržaški filmski festival (TSFF), ki ga vodi Nicoletta Romeo, bo potekal od 19. do 27. januarja in se bo odvijal v treh dvoranah: Politeama Rossetti, gledališču Miela in kinu Ambasciatori. TSFF ostaja osrednji dogodek v Italiji, posvečen filmom iz srednje in vzhodne Evrope. Festival odlikujejejo filmi, ki so italijanski javnosti pogosto malo znani ali zapostavljeni.

Direktorica festivala je poudarila, da se vsako leto trudijo vključiti tudi najtežje in najbolj kontroverzne avtorje, tiste, ki postavljajo temeljna vprašanja o življenju in umetnosti, ki pogosto ostajajo na obrobju trga.

Od beloruskih do kosovskih filmov

Na 35. festivalu bodo predstavljeni filmi iz različnih držav, med drugim iz Armenije, Avstrije, Belgije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Gruzije, Grčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Kosova, Latvije, Litve, Luksemburga, Severne Makedonije, Moldavije, Črne gore, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške, Slovenije, Švice, Turčije, Ukrajine, Madžarske in Združenega kraljestva.

Festival bo 19. januarja v gledališču Miela odprl film romunskega režiserja in scenarista Raduja Judeja Do Not Expect Too Much from the End of the World, 27. januarja pa ga bo sklenil film britanskega režiserja in scenarista Jonathana Glazerja The Zone of Interest.

kd721-EpgRw

GFNtVaAuVYY

V tekmovalni program celovečernih filmov je uvrščenih sedem filmov, kot sta Blackbird Blackbird Blackberry gruzijske režiserke Elene Naveriani in Green Border poljske režiserke Agnieszke Holland, ki se osredotoča na dramo migrantov. Predvajan bo tudi film slovenskega režiserja Janeza Burgerja, ki je konec devetdesetih let očaral s filmom Idle Runnig, letos pa tekmuje s stvaritvijo Observing, socialnim trilerjem, posnetim v Ljubljani.

V tekmovalni program celovečernih filmov je uvrščenih sedem filmov, kot sta Blackbird Blackbird Blackberry gruzijske režiserke Elene Naveriani in Green Border poljske režiserke Agnieszke Holland, ki se osredotoča na dramo migrantov. Predvajan bo tudi film slovenskega režiserja Janeza Burgerja Observing, socialnim trilerjem, posnetim v Ljubljani.

Tekmovanje dokumentarnih filmov, ki ga kurirata Giuseppe Gariazzo in Rada Šešić, vključuje deset naslovov, ki so jih posnele večinoma mlade režiserke in ki obravnavajo različna vprašanja, od nasilja v družini do sodobnih vojn, marginaliziranih življenj in umetnosti kot terapije.

DxrLfxMM9lE

Nagrado Eastern Star, ki jo vsako leto podeljuje TSFF, bo prejela poljska producentka filma The Zone of Interest Ewa Puszczyńska. Cilj festivala je ustvariti povezavo med sodelujočimi regijami in državami ter z različnimi kulturnimi in filmskimi dogodki ponuditi celovit pogled.

Poleg filmskih projekcij festival ponuja tudi posebne dogodke, kot so srečanja, delavnice, razstave, predstavitve knjig, vodeni ogledi, glasba in vsebine namenjeni otrokom. Letos bodo štirje dnevi namenjeni tudi producentom, izdajateljem televizijskih programov, trgom ter italijanskim in evropskim regionalnim skladom.

Festival bo odprla slovenska raperka hrvaških in sirskih korenin

Na otvoritveni dan, 19. januarja, bo potekal tudi koncert mlade slovenske raperke, pevke, plesalke in igralke Sahareye (Sarah Al Saleh), ki ima sirske in hrvaške korenine. TSFF, Hangar Teatri in Kino Šiška ponovno združujejo moči in v Trst prinašajo najnovejšo glasbo, ki jo ponuja srednjevzhodna Evropa. Leta 2022 sta Sahareya in njen brat Sunny Sun, sicer didžej in producent, izdala svoj prvenec Improvised Colors, ki sta ga v celoti posnela doma. 

d4ebBAenCv0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.