STA

 |  Svet

Slaba udeležba na republikanskih zborovanjih

Strankarskih zborovanj za izbiro predsedniškega kandidata se je udeležilo le 15 odstotkov republikanskih volivcev v Iowi

Trump je z zmago v Iowi osvojil 20 od 40 delegatov države za nacionalno konvencijo republikanske stranke, ki bo julija v Milwaukeeju

Trump je z zmago v Iowi osvojil 20 od 40 delegatov države za nacionalno konvencijo republikanske stranke, ki bo julija v Milwaukeeju
© Gage Skidmore / Flickr

Strankarskih zborovanj za izbiro predsedniškega kandidata se je v ponedeljek v Iowi udeležilo 110.000 republikanskih volivcev oziroma le 15 odstotkov od 752.000 registriranih republikanskih volivcev v tej ameriški zvezni državi, poroča ameriška televizija CBS.

Zborovanja je prepričljivo dobil nekdanji predsednik ZDA Donald Trump z 51 odstotki glasov, pred guvernerjem Floride Ronom DeSantisom z 21 odstotki in nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley z 19 odstotki.

CBS kot morebitne razloge za nizko udeležbo navaja izjemno nizke temperature ali pomanjkanje pravega navdušenja med republikanskimi volivci nad izbiro kandidatov.

Leta 2016 se je republikanskih strankarskih zborovanj v Iowi udeležilo 187.000 volivcev, štiri leta pozneje pa Trump ni imel protikandidata.

Trump je z zmago v Iowi osvojil 20 od 40 delegatov države za nacionalno konvencijo republikanske stranke, ki bo julija v Milwaukeeju. DeSantis jih je dobil najmanj osem, Haley pa najmanj sedem. Za osvojitev nominacije kandidat potrebuje 1215 delegatov, še navaja CBS.

Predsedniška tekma se sedaj seli v New Hampshire, kjer bodo 23. januarja strankarske volitve tako za republikance kot demokrate, pri katerih pa predsednik ZDA Joe Biden nima prave konkurence.

Xn7jD3lOrBg

ulpJb5BIjfY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.