STA

 |  Družba

Prenaročanje lahko bolnike spravi v stisko

Zakon o pacientovih pravicah med drugim določa, da mora zdravnik bolnika pravočasno in v celoti obvestiti o medicinskem posegu oziroma predlaganem zdravljenju

© pixabay.com

Zdravniška stavka vpliva na bolnike, ki jim zdravstveno osebje odpoveduje oziroma prenaroča termine za nenujne storitve. Zakon o pacientovih pravicah med drugim določa, da mora zdravnik, odgovoren za zdravljenje, bolnika pravočasno in v celoti obvestiti o medicinskem posegu oziroma predlaganem zdravljenju.

62-letna bolnica s Ptuja, ki ni želela biti imenovana, je komaj čakala na operacijo kolka. "Počasi bi morala hoditi s palico, ker je obraba kolka tako zelo močna," je pojasnila za STA.

Toda operacijo, na katero je čakala eno leto, so zaradi stavke zdravnikov po njenih besedah odpovedali. O tem so jo obvestili manj kot 24 ur pred terminom v bolnišnici na drugem koncu države, ko je bila že na poti proti ustanovi. Poleg tega je bolnica že plačala nočitev v hotelu, kjer bi prenočila, saj je bil termin, ko bi morala biti v bolnišnici, zgodaj zjutraj.

62-letnica še vedno ne ve, kdaj in kako bo operirana. "Ta negotovost me res ubija," je dejala.

Zastopnica pacientovih pravic za območje Kopra Jožica Trošt Krušec je za STA ocenila, da bi morala biti bolnica o odpovedi operacije obveščena prej. "To se mi zdi zelo stresno za bolnika, ki se že psihično pripravi na poseg," je dejala.

Zakon o pacientovih pravicah med drugim določa, da mora zdravnik bolnika "v celoti in pravočasno" obvestiti o načinu izvedbe posega oziroma predlaganega zdravljenja. Pravočasnosti zakon sicer ne opredeljuje natančneje. Poleg tega ima bolnik skladno z zakonom pravico, da se njegov čas spoštuje.

Če bolnik ni zadovoljen z zdravstveno obravnavo, se lahko obrne na osebo v zdravstveni dejavnosti, ki je pristojna za sprejemanje in obravnavo zahteve za obravnavo kršitve bolnikovih pravic. Pristojna oseba lahko z bolnikom sklene dogovor o načinu rešitve spora, med katerimi je tudi povračilo nepotrebnih stroškov ali druge škode v vrednosti do 300 evrov.

Ministrstvo za zdravje na svojem spletnem mestu sicer izpostavlja, da se lahko bolnik po pomoč ali zastopanje pri uresničevanju pravic po zakonu obrnejo na zastopnika pacientovih pravic. Zastopnik lahko bolniku nudi strokovno pomoč in daje usmeritve tudi na področjih uveljavljanja pravic s področja zdravstvenega varstva, zdravstvenega zavarovanja in izvajanja zdravstvene dejavnosti.

V Sloveniji je trenutno 13 zastopnikov pacientovih pravic. Njihovo svetovanje, pomoč in zastopanje je zaupno in brezplačno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.