STA

 |  Svet

»Zaskrbljeni smo zaradi skorajšnje usmrtitve z uporabo nove in nepreverjene metode«

Združeni narodi za človekove pravice (OHCHR) pozivajo ZDA, naj namesto izumljanja novih načinov usmrtitve prizadevanja raje usmerijo k popolni odpravi smrtne kazni

Usmrtitev Kennetha Eugena Smitha z dušikovim plinom v ameriški zvezni državi Alabama bi lahko pomenila mučenje, je včeraj opozoril urad ZN za človekove pravice (OHCHR). Oblasti v zvezni državi je pozval, naj Smithovo usmrtitev prekličejo in namesto izumljanja novih načinov usmrtitve prizadevanja raje usmerijo k popolni odpravi smrtne kazni.

"Zaskrbljeni smo zaradi skorajšnje usmrtitve z uporabo nove in nepreverjene metode: zadušitve z dušikovim plinom," je v Ženevi sporočila tiskovna predstavnica OHCHR Ravina Shamdasani. Po njenih besedah bi usmrtitev s to metodo, ki je niso uporabili še nikjer na svetu, lahko pomenila mučenje ali drugo kruto ravnanje v skladu z mednarodnim pravom.

Oblasti v Alabami je pozvala, naj prekličejo Smithovo usmrtitev, ki je napovedana za 25. januar, in naj se vzdržijo vseh drugih usmrtitev na ta način. Ob tem je izrazila zaskrbljenost, ker so to metodo nedavno odobrili tudi v zveznih državah Misisipi in Oklahoma.

Po mnenju OHCHR bi morale sicer ameriške oblasti in druge države, kjer še izvajajo smrtne kazni, namesto izumljanja novih metod usmrtitve smrtno kazen popolnoma odpraviti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri usmrtitvi z dušikom obsojencu na obraz nadenejo masko, preko katere namesto zraka vdihuje dušik, dokler ne umre. Smithovi odvetniki so sicer dokazali teoretično tveganje bolečine in trpljenja obsojenca med usmrtitvijo, vendar je sodnik Austin Huffaker njihove argumente zavrnil.

Kot je dejal, namreč to tveganje ne pomeni ustavne kršitve, poleg tega pa da 58-letnemu Smithu, ki je leta 1988 s sostorilcem umoril ženo pridigarja, ni bila zagotovljena neboleča smrt.

Cz1p1xIBi-w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.