Uredništvo

 |  Družba

»Delodajalci raje zaposlujejo moške«

KOMENTAR DNEVA

"Ženske tudi težje napredujemo. Znan je učinek steklenega stropa, torej da so na vodstvenih položajih ponavadi pretežno moški. Nasploh velja stereotip, da ženske mogoče niso tako dobre raziskovalke. Saj se jih ceni in spoštuje, potem pa nekako prezre, ko je priložnost na napredovanje, ob predlaganju za nagrade. Pogosto tudi ženskam nalagajo dodatno delo, ki je manj prestižno od samega raziskovanja, na primer administrativno in pedagoško delo."

"Delodajalci nezavedno ravnajo pristransko, raje zaposlujejo moške, potem pa tudi ženske same odnehajo, ker nekako začutijo, da okolje ne bo več spodbudno ali da bo preveč naporno. Pomembna je tudi varnost zaposlitve, pojasnjuje Andreja Gomboc. "V znanosti pogosto nekaj let po doktoratu dobivamo pogodbe za določen čas. Govorimo o učinku puščajoče cevi. Ženske odidejo iz raziskovalnega okolja, tudi zato, ker utegne biti neprijetno tekmovalno, ne pozitivno tekmovalno, ampak neprijetno. Lahko je tudi zelo toksično."

"Premalo vzpodbude za to je že v zgodnjem otroštvu. Nezavedno fante vzgajamo drugače kot dekleta. Sicer se trudimo, da bi bilo tega vedno manj. A so tudi v šolskem sistemu, žal, še vedno opazni stereotipi, da so dekleta pridna, sicer bistra, ampak za nekatera področja niso tako nadarjena kot fantje, ki so sicer po naravi mogoče manj delovni. Te stereotipe bi bilo treba preseči."

(Astrofizičarka Andreja Gomboc v oddaji Ob osmih na Radiu Slovenija o tem, da je v Sloveniji v naravoslovno-tehniških poklicih oziroma v znanosti statistično približno tretjina raziskovalk; so pa velike razlike na primer med vedami; v biologiji, kemiji, farmaciji je žensk več, elektrotehnika in strojništvo pa sta še vedno področji, kjer prevladujejo moški)

Andreja Gomboc v oddaji Ob osmih

Andreja Gomboc v oddaji Ob osmih
© Radio Slovenija

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.