Uredništvo

 |  Svet

»Evropa brez antifašizma se lahko hitro znajde tam, kjer je bila pred stotimi leti«

IZJAVA DNEVA

"Družbena klima se v Italiji spreminja. Antifašizem je bil dolga leta prava civilna vera, na katero so prisegali vsi. Danes je njegov domet vse bolj zrelativiziran in izgublja pomen. Desnica poudarja, da je država ujetnica 'lažne' prepovedi, ki jo je desetletja utrjevala levica. Prav zaradi tega se je odločila na novo definirati nacionalni odnos do polpretekle zgodovine. V projektu sodelujejo desni intelektualci in tudi ugledna sredstva javnega obveščanja."

"Kot ugotavlja novinar Ezio Mauro, za desnico antifašizem ni vrednota, ampak vojni ostanek. Njihov namen ni obnovitev črnih srajc, 'temveč razgradnja konceptualnega okvira, ki povezuje odpor in osvoboditev z ustavo, ki je bila napisana prav zato, da zavrne Mussolinijeve zlorabe'. Končni cilj je tako izkoreniniti antifašizem kot bistveno vrednoto povojne Italije in graditi nacionalno podobo na novih temeljih. Takih programov mrgoli tudi drugod po Evropi. Evropa brez antifašizma pa se lahko kaj hitro znajde tam, kjer je bila pred stotimi leti."

(Zgodovinar in kolumnist Stefano Lusa v Dnevnikovi kolumni o tem, da je danes domet antifašizma vse bolj zrelativiziran in izgublja pomen)

© Anthony Majanlahti / Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.