STA

 |  Svet

Zaznanih največ kitajskih balonov doslej

Kitajska glede Tajvana ni nikoli zavrnila možnosti uporabe sile za podreditev otoka

Tajvan je v nedeljo v zračnem prostoru nad svojim ozemljem zaznal šest kitajskih balonov, kar je največ doslej. Eden je letel neposredno nad otokom, pet pa so jih opazili v bližini severnega obmorskega mesta Keelung, so danes sporočili s tajvanskega obrambnega ministrstva.

Iz zemljevida, ki ga je objavilo ministrstvo, je razvidno, da je en balon preletel otok nad južnim okrožjem Pingtung, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo, ki dnevno beleži kitajske aktivnosti v bližini Tajvana, je vseh šest balonov zabeležilo v nedeljo, leteli pa so na višini od 4,6 do 5,2 kilometra.

Kitajska glede Tajvana zasleduje načelo ene Kitajske in ni nikoli zavrnila možnosti uporabe sile za podreditev otoka. V zadnjih letih je okrepila vojaško prisotnost in na območje okoli Tajvana dnevno pošilja letala in plovila.

V zadnjih mesecih so v zračnem prostoru Tajvana opazili tudi več kitajskih balonov, nazadnje po predsedniških volitvah ta mesec, na katerih je slavil kandidat vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP) Lai Ching-te, ki ga Kitajska označuje za separatista.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.