Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Jedrski manevri

Danes je nov dan

Danes je nov dan

SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji drugega bloka JEK. Predlagano referendumsko vprašanje, ki gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in uporabo jedrske energije označi kot zagotovilo za stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo, nakazuje, da cilj referenduma ni odpiranje razprave o prednostih in slabostih jedrske energije ter njenega mesta v naši energetski prihodnosti, ampak gre za zvit politični manever. 

Resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije, pripravljena v mandatarjevem kabinetu, namreč tako ali tako predvideva investicijo v JEK2, a če SDS uspe, bo Golobovi druščini izpred nosu speljala zasluge za projekt, sebe prikazala kot konstruktivno napredno silo, nasprotnike_ce jedrske energije pa kot destruktivne sanjače_ice.

Tako postavljen referendum zapira možnosti za splošno debato, v primeru uspeha pa odpira priložnosti za netransparentno trošenje – in ko gre za dobiček, marsikatera politična razlika izpuhti.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.