KC, STA

 |  Kultura

»Želja po nadzoru lahko rodi nasilje«

Pasolinijevo Ubesedovanje 

Ubesedovanje

Ubesedovanje
© SNG Nova Gorica / Peter Uhan

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica je bila včeraj premiera gledališke predstave Ubesedovanje, ki je uprizoritev tragedije Piera Paola Pasolinija. Predstava predstavlja svojevrsten poklon Pasolinijevemu opusu.

Umetniški vodja novogoriškega gledališča, Marko Bratuš, je opisal Ubesedovanje kot sodobno tragedijo, ki kljub svoji aktualnosti nosi tudi pečat preteklosti. Delo prinaša avtorjev premislek o razrednem boju, nasilju in vplivu umetnosti v dobi kapitalizma.

"Na tisoče sinov ubijejo očetje:medtem ko kakšenkrat očeta ubije sin - to je znano. Ampak kako se zgodi, da očetje umorijo sinove? Preko ječ, strelskih jarkov, koncentracijskih taborišč, bombardiranih mest," je dejal Pier Paolo Pasolini.

Režiser Jan Krmelj je na novinarski konferenci poudaril, da gre za Pasolinijev pogled na sedanjost konec 60. let, začetke kapitalizma, ki jih avtor obravnava skozi mitološko strukturo tistega časa. Predstava naslavlja fenomene izvora nasilja in raziskuje, kako se to nasilje prenaša v različne medsebojne odnose.

"Delo govori o tem, kako lahko želja po nadzoru rodi nasilje. Ubesedovanje je točka, kjer Pasolini pogleda na sedanjost, sedanjost konca 60. let, torej začetkov tega, kar danes poznamo pod imenom kapitalizem."

Jan Krmelj,
režiser

"Delo govori o tem, kako lahko želja po nadzoru rodi nasilje. Ubesedovanje je točka, kjer Pasolini pogleda na sedanjost, sedanjost konca 60. let, torej začetkov tega, kar danes poznamo pod imenom kapitalizem. Pogleda na sedanjost kot na nekaj, kar je na nek način že minulo, in ustvarja mitologijo, neko popolnoma mitološko strukturo iz takratnega trenutka. Ob tem naslavlja fenomene izvora nasilja in kako se to nasilje prenaša v vse odnose," je povedal Krmelj.

Ubesedovanje

Ubesedovanje
© SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Igralka Marjuta Slamič, ki v predstavi igra vlogo matere, je pojasnila, da skuša razložiti, kaj je Pasoliniju pomenila njegova mati. Njena vloga je ključna v osvetljevanju patriarhalnega odnosa, vendar ni izpostavljena kot edina pomembna.

"Na tisoče sinov ubijejo očetje:medtem ko kakšenkrat očeta ubije sin - to je znano. Ampak kako se zgodi, da očetje umorijo sinove? Preko ječ, strelskih jarkov, koncentracijskih taborišč, bombardiranih mest."

Pier Paolo Pasolini

Poleg Marjute Slamič v predstavi sodelujejo še Miha Nemec, Željko Hrs, Žiga Udir, Lara Fortuna in Peter Harl. Besedilo predstave Ubesedovanje je prevedel Gašper Malej iz italijanskega jezika. Dramaturgijo je prispevala Živa Bizovičar, scenograf in oblikovalec videa je Dorian Šilec Petek, glasbo pa sta ustvarila režiser Krmelj in Luka Ipavec.

Predstava Ubesedovanje bo postavljena na manjši oder, zato bo premiera tudi nocoj, in sicer ob 20. uri.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.