Poziv k odpovedi tekme z Izraelom

Solidarnostni odbor za svobodno Palestino Košarkaško zvezo Slovenije poziva, naj odpove tekmo med Slovenijo in Izraelom

Lanska košarkarska tekma med Slovenijo in Izraelom

Lanska košarkarska tekma med Slovenijo in Izraelom
© Fiba

Solidarnostni odbor za svobodno Palestino je v luči bližajoče se tekme med košarkarskima reprezentancama Slovenije in Izraela, ki se bo odvila 25. februarja v Kopru, medijem poslal izjavo za javnost, v kateri poudarja  solidarnost s Palestino. Slednjo so jo podprla številna gibanja in civilno-družbene organizacije (podpisane pod javnim pismom, ki ga v celoti objavljamo spodaj). Pobudo so poslali tudi Košarkarski zvezi Slovenije.

***

Brez iger med genocidom

22. in 25. februarja bo slovenska košarkarska reprezentanca v Kopru igrala kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo proti reprezentancama Ukrajine in Izraela. Takrat bo minilo 141 dni od začetka zadnjega napada izraelske države na okupirana ozemlja Palestine, v katerem je do danes umrlo več kot 24 tisoč ljudi, od tega več kot 10 tisoč otrok. Menimo, da je nečloveško ostati tiho, ko bo v Kopru igrala reprezentanca države, ki izvaja genocid nad Palestinci in zaseda njihova ozemlja. Države, ki je še po besedah generalnega sekretarja ZN odgovorna za najhujše kršitve mednarodnih konvencij o človekovih pravicah po drugi svetovni vojni. Menimo, da je nečloveško pretvarjati se, da se ni nič zgodilo, ignorirati vsa grozodejstva in uživati v športnem spektaklu, ko ekipa igra pod zastavo, pod katero izraelske »obrambne« sile v Palestini aktivno izvajajo genocid.

Zavedamo se, da bomo slišali nasprotovanja, češ, da v športu ni prostora za politiko in da so izraelski košarkarji samo športni profesionalci, ki z vojno v Gazi nimajo nič. Na te besede že na tem mestu odgovarjamo, da je čas, da končamo s sprenevedanjem in hipokrizijo. V Palestini je na preizkusu človeštvo. Če v tej situaciji ostajamo tiho, bomo padli kot ljudje in kot družba. Postali bomo soodgovorni za genocid. Nismo samo športniki in nismo samo navijači. Smo tudi ljudje in soodgovorni smo za svet, v kakršnem živimo.

Šport je bil, je in vedno bo eden izmed družbenih prostorov, kjer se odsevajo tudi splošne družbene razmere. Je tudi eden tistih prostorov, kjer tako športniki kot navijači posredno ali neposredno izražajo politična stališča in proteste. Včasih so ti izrazi žal tudi sovražni in nedostojni. Ampak ali je to argument za to, da v tej situaciji ostajamo tiho? So dejanja solidarnosti s temnopoltimi proti rasizmu, ki so jih in jih še vedno izražajo športniki in športnice po vsem svetu, nesprejemljiva? Gre za nedostojno mešanje politike in športa? Mar niso ti izrazi v resnici podpora načelnim vrednotam, ki zavračajo vse oblike sovraštva in nasilja in ki jih promovirajo vse športne zveze? Kako nasprotovanje genocidu in vojni ni del teh vrednos? Vprašajte ukrajinske košarkarje, kako bi se počutili, če bi v istih kvalifikacijah nastopala reprezentanca Rusije.

Ob tej priložnosti na Košarkarsko zvezo Slovenije, košarkarje in košarkarice ter druge športnike in športnice, navijače in navijačice ter splošno javnost naslavljamo odprto pismo in poziv k opredelitvi do genocida v Gazi in zavzetju aktivne drže do terorja izraelske države.

Košarkarsko zvezo Slovenije pozivamo:

  1. da odpove tekmo. V skladu z izključitvijo ruskih športnikov z mednarodnih tekmovanj po napadu Rusije na Ukrajino Izrael ne bi smel sodelovati na nobeni mednarodni športni prireditvi, dokler ne konča trenutnega masakra v Gazi in se umakne z okupiranih palestinskih ozemelj;
  2. da se pridruži pobudam, da se izraelsko košarkarsko reprezentanco izključi iz vseh mednarodnih športnih zvez in tekmovanj ter da to javno podpre s protestnimi pismi na evropsko in mednarodno košarkarsko zvezo;
  3. da se opredeli do genocida v Gazi ter se pridruži pozivom k takojšnji in brezpogojni ustavitvi ognja, h končanju okupacije in za svobodno Palestino.

Od Košarkarske zveze pričakujemo, da se bo odzvala v skladu s športnimi vrednotami miroljubnosti, sobivanja in "poštene igre". Če na ta poziv ne bodo odgovorili z aktivno držo proti nasilju, bomo to razumeli kot podporo dominantni (elitistični) politiki, ki se ob grozodejstvih v Gazi zaradi lastnih ekonomskih in političnih razlogov spreneveda in molči.

Od košarkarjev in drugih športnikov pričakujemo, da se kot posamezniki in kot ljudje javno opredelijo do genocida v Gazi, zahtevajo takojšnjo in brezpogojno ustavitev ognja, se zavzamejo za konec okupacije in za svobodno Palestino.

Na navijače, športne navdušence in splošno javnost pa naslavljamo poziv, da podprejo to pobudo in se pridružijo vsem ostalim aktivnostim za končanje vojne v Gazi. Tudi tistim ob in na tekmi v Kopru, če ta ne bo odpovedana.

Javnost večinoma ne podpira vladajoče doktrine relativizacije izraelskih zločinov na okupiranih palestinskih ozemljih, kar nenazadnje kažejo številni protesti, ki so se odvili v zadnjih mesecih. Če tekma Slovenija – Izrael 25. 2. 2024 v Kopru ne bo odpovedana, lahko pričakujemo angažma dela družbe, ki mu je mar.

Solidarnostni odbor za svobodno Palestino

Podporo izražajo tudi:

Ambasada Rog

Anarhistična pobuda Ljubljana

Center za družbeno raziskovanje, Cedra

črne mačke

Društvo Humanitas

Gibanje za pravice Palestincev

KUD Mreža

Lista demokratičnega študenstva

Mirovni inštitut

Mladi za podnebno pravičnost

Participativna ljubljanska avtonomna cona, PLAC

Rejv utopija

Sindikat Mladi plus

Sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk

Zadruga Urbana

Zavod Bob

Ženski pevski zbor Kombinat

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.