STA

 |  Svet

Francoski poslanci za vpis pravice do splava v ustavo

Gre za obljubo, ki jo je lani dal predsednik države Emmanuel Macron in se sedaj seli v senat, kjer pa podpora ni tako široka

Splav je v Franciji zakonit od leta 1974, Macron in več francoskih poslancev pa k vpisu te pravice v ustavo pozivajo, odkar je ameriško vrhovno sodišče leta 2022 dotlej po vseh ZDA zagotovljeno pravico prepustilo v odločanje zveznim državam..

Splav je v Franciji zakonit od leta 1974, Macron in več francoskih poslancev pa k vpisu te pravice v ustavo pozivajo, odkar je ameriško vrhovno sodišče leta 2022 dotlej po vseh ZDA zagotovljeno pravico prepustilo v odločanje zveznim državam..
© Remi Jouan / Wikimedia Commons

Spodnji dom francoskega parlamenta je v torek z veliko večino podprl vpis pravice do splava kot "zagotovljene svoboščine" v ustavo. Gre za obljubo, ki jo je lani dal predsednik države Emmanuel Macron in se sedaj seli v senat, kjer pa podpora ni tako široka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Narodna skupščina je ukrep sprejela s 493 glasovi za in 30 proti, pri čemer je dobil podporo skoraj vseh članov Macronove sredinske koalicije, pa tudi levih opozicijskih strank. "Nocoj narodna skupščina ni zamudila zmenka z zgodovino žensk in zgodovino na splošno," je po glasovanju dejal pravosodni minister Eric Dupond-Moretti.

Splav je v Franciji zakonit od leta 1974, Macron in več francoskih poslancev pa k vpisu te pravice v ustavo pozivajo, odkar je ameriško vrhovno sodišče leta 2022 dotlej po vseh ZDA zagotovljeno pravico prepustilo v odločanje zveznim državam.

Spremembe ustave v Franciji terjajo bodisi potrditev na referendumu bodisi skupno tri petine glasov vseh poslancev spodnjega in zgornjega doma francoskega parlamenta.

Vlada je v svojem predlogu izbrala izraz "zagotovljena svoboščina", da bi prepričala tako narodno skupščino, ki si želi vpisa "pravice" do splava, kot senat, v katerem prevladujejo desnosredinske stranke in ki je doslej glede umetne prekinitve nosečnosti pristal le na izraz "svoboščina".

V senatu, ki bo besedilo začel obravnavati 28. februarja, se obeta nasprotovanje konservativnih Republikancev in skrajno desnega Nacionalnega zbora. Številni člani namreč nasprotujejo omembi splava v ustavi, češ da ne gre za ustavno vprašanje in da dostop do njega v Franciji ni ogrožen.

Pri nas je sicer pravica do splava zapisana v ustavo, kar smo "podedovali" še iz nekdanje Jugoslavije. Ustava Republike Slovenije namreč v 55. členu določa, da je odločanje o rojstvu otrok svobodno: "Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok."

tc2vHK8EGyw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.