STA

 |  Svet

Zelenski vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil pozval k odstopu, a ga je ta zavrnil

V Ukrajini poteka boj med predsednikom in poveljnikom vojaških sil

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je vrhovnega poveljnika ukrajinskih sil Valerija Zalužnega v ponedeljek pozval k odstopu, so poročali tuji mediji. Zalužni, ki je v Ukrajini zelo priljubljen, je odstop zavrnil. Gre za nadaljevanje napetosti med političnim in vojaškim vrhom v Kijevu, kjer so poročanje o pozivu k odstopu zanikali.

Ukrajinski predsednik Zelenski je Zalužnega v ponedeljek poklical na sestanek, na katerem ga je pozval k odstopu in mu ob tem ponudil novo vlogo svetovalca, vendar ga je general po navedbah štirih uradnikov, seznanjenih s pogovori, zavrnil, je v torek poročal časnik Financial Times (FT).

Dva od omenjenih uradnikov sta dejala še, da naj bi Zelenski vrhovnemu poveljniku vojske jasno povedal, da bo v vsakem primeru odstranjen s sedanjega položaja.

Po navedbah britanskega časnika The Times naj bi bil Zelenski prisiljen v preobrat pri svoji odločitvi o odstavitvi Zalužnega zaradi nasprotovanja več visokih vojaških uradnikov ukrajinskih sil, pa tudi pritiska Londona in Washingtona.

Več potencialnih naslednikov Zalužnega je zavrnilo ponudbo za prevzem položaja vrhovnega poveljnika oboroženih sil, zato se je bil Zelenski za zdaj prisiljen povleči nazaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti v Kijevu so sicer v ponedeljek odločno zanikale poročanje številnih ukrajinskih in tujih medijev o predsednikovem pozivu k odstopu Zalužnega. "Te govorice niso resnične," je po navedbah FT v izjavi dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov, pri čemer več podrobnosti ni podal.

V javnosti so se ugibanja o napetostih med ukrajinskim predsednikom in vrhovnim poveljnikom vojske okrepila novembra, ko je Zalužni dejal, da je v konfliktu med Rusijo in Ukrajino prišlo do pat položaja, s čimer se Zelenski ni strinjal.

V uradu predsednika Zelenskega se v torek niso odzvali na prošnje za dodaten komentar na dogajanje, še piše FT.

Spor med Zelenskim in Zalužnim se sicer vleče že mesece, zaostril se je predvsem po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti. V javnosti so se ugibanja o napetostih med ukrajinskim predsednikom in vrhovnim poveljnikom vojske okrepila novembra, ko je Zalužni dejal, da je v konfliktu med Rusijo in Ukrajino prišlo do pat položaja, s čimer se Zelenski ni strinjal.

Odstranitev Zalužnega bi bila tvegana poteza, saj vrhovni poveljnik oboroženih sil v Ukrajini uživa veliko podporo. V javnomnenjski raziskavi, objavljeni decembra, je 88 odstotkov Ukrajincev izjavilo, da zaupajo Zalužnemu, medtem ko jih je le 62 odstotkov potrdilo zaupanje predsedniku Zelenskemu, navaja FT.

50-letni Zalužni je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil postal nekaj mesecev pred začetkom ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Pripisujejo mu zasluge za več vojaških uspehov, vključno z obrambo Kijeva v prvih dneh ruske invazije ter uspešnimi protiofenzivami v Harkovu in Hersonu jeseni 2022.

Zelenski naj bi ga - tudi zaradi njegove velike priljubljenosti - vse bolj videl kot potencialnega konkurenta, večkrat naj bi ga obšel pri izdajanju ukazov, še poroča FT. Pojavljale so se tudi govorice, da naj bi imel Zalužni politične ambicije, kar je po navedbah dpa zanikal.

Tudi če bo Zelenski vrhovnega poveljnika vojske odstavil, po navedbah FT ni jasno, kdo bi ga lahko zamenjal. Kot možna kandidata se omenjata poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski in vodja vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov. Oba sta blizu ukrajinskemu predsedniku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.