STA

 |  Svet

Meddržavno sodišče zavrnilo večji del tožbe Ukrajine proti Rusiji

Financiranje terorizma na vzhodu Ukrajine

Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je danes zavrnilo večji del tožbe Kijeva proti Moskvi glede financiranja terorizma na vzhodu Ukrajine. Potrdilo je le, da Moskvi ni uspelo preiskati domnevnih kršitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kijev je leta 2017 obtožil Moskvo, da je teroristična država, ki podpira proruske separatiste na vzhodu Ukrajine. Sodišče pa je danes zavrnilo večino ukrajinskih trditev. Priznali so le, da Rusiji ni uspelo ukrepati v smeri preiskovanja dejstev glede osumljenih oseb. Ob tem pa so opozorili, da se v okviru mednarodne konvencije o financiranju terorizma kot podporo terorizmu upošteva le gotovinske transferje, ne pa tudi morebitnega oskrbovanja z orožjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodniki so še ugotovili, da Moskva ni upoštevala začasne odredbe iz leta 2017, v kateri so obe strani pozvali, naj naredijo vse, da se prepreči nadaljnje zaostrovanje konflikta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina je tožbo vložila po izbruhu konflikta na vzhodu države leta 2014 in nekaj let pred rusko invazijo februarja 2022. V tožbi je trdila, da Rusija financira terorizem, s tem ko financira separatiste na vzhodu Ukrajine, jih oborožuje in opremlja, pa tudi s pošiljanjem prostovoljcev.

Kijev je v tožbi navedel, da Rusija nosi mednarodno odgovornost, ker sponzorira terorizem oz. zaradi terorističnih dejanj, ki jih je storila preko zastopnikov v Ukrajini. Ukrajina je sodišče zaprosila tudi, da Rusiji zaukaže plačilo odškodnine za julija 2014 sestreljeno malezijsko potniško letalo, ki je strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, ter za obstreljevanje civilistov v nekaterih mestih na vzhodu Ukrajine.

Sodišče v Haagu je sicer že kmalu po vložitvi tožbe zavrnilo zahteve Ukrajine po uvedbi začasni ukrepov proti Rusiji. Takrat je sodišče ugotovilo, da pogoji za uvedbo začasnih ukrepov, kot jih predvideva konvencijo za preprečevanje financiranja terorizma iz leta 1999, niso izpolnjeni, saj da Ukrajina "ni predstavila nobenih dokazov", da je bil denar iz Moskve porabljen na način, da bi "povzročal smrt ali težke poškodbe civilistom". Obenem je pa strani pozvalo, naj se vzdržita vsakršnih dejanj, ki bi zaostrila spor.

Ukrajina je nemudoma po invaziji leta 2022 vložila še eno tožbo proti Rusiji, in sicer zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida. Sodišče bo v petek sporočilo, ali ima pristojnost odločati o primeru.

Viasa_w6u5k

fgcaUIYpVuw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.