Izak Košir

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Del nove postavitve

Del nove postavitve
© Arhiv UGM

Spekter. 70 let Zbirke UGM, Umetnostna galerija Maribor, Maribor

Odprtje 02/02 ob 19. uri

Umetnostna galerija Maribor v letu, ko praznuje 70 let, vabi k obisku nove občasne postavitve svoje zbirke, ki bo na ogled do 3. decembra prihodnje leto. Tokratno postavitev je zasnoval oblikovalec mlajše generacije David Tavčar, ki je iz zbirke institucije izbral več kot 250 umetnin, ikoničnih, manj znanih in tudi doslej še nikoli razstavljenih, ter jih postavil na ogled v sedmih sobanah in dveh dvoranah. Tavčar je sicer znan zlasti po oblikovanju tekstila za mednarodne modne hiše, interierjih in lastni blagovni znamki. V oblikovanju ga odlikujejo sproščena in igriva poteza risbe z roko, smisel za humor in neizčrpen vir referenc na zgodovino umetnosti, obrti in oblikovanja.

Faust, Gallusova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

02/02 ob 19.30

V petek, 2. februarja, na dan izida tokratne Mladine, si bomo v Cankarjevem domu lahko ogledali še šesto – a morda ne zadnjo, saj se že dogovarjajo za morebitne nove termine – uprizoritev predstave Faust v režiji mednarodno cenjenega umetniškega vodje mariborskega baleta Edwarda Cluga. V stoletjih je legenda o liku iščočega duha, ranocelniku in alkimistu, ki dušo proda hudiču v zameno za napoj mladosti, doživela več literarnih in gledaliških obdelav, le redko pa plesnih. Tokrat gre za produkcijo visokega ritma, ki navdušuje z drobnimi detajli, antologijsko zgodbo pa podpirata močna dramaturgija in čvrsta, prepoznavna »clugovska« forma.

Lili Refrain + Kariti, Kino Šiška, Ljubljana

02/02 ob 20.00

V Kinu Šiška bosta nastopili prodorni italijanski vokalistki. Lili Refrain je multiinštrumentalistka in skladateljica, ki slovi po spoju električne kitare, vokala, tolkal in sintov. Tudi na najnovejšem albumu Mana raziskuje široka obzorja različnih načinov petja, tudi opere. Pred njo bo nastopila Kariti, sicer v Rusiji rojena in Italiji živeča, ki ustvarja ambientalni folk in ji bomo lahko prisluhnili prav na dan izida albuma Dheghom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.