Janša in Logar sta si ravnokar odprla novo vrečko čisto svežih kokic

Ravs, zaradi katerega frči perje

21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  PolitikaV Logarjevi senciMarcel Štefančič jr.Janez Janša skuša boj za prevlado na desnici spremeniti v državljansko vojnoJanez Janša in Anže Logar med pogovorom ob začetku Blejskega strateškega foruma septembra 202Janez Janša in Anže Logar med pogovorom ob začetku Blejskega strateškega foruma septembra 202

Janez Janša in Anže Logar na Bledu 
© Borut Krajnc

Hudo je, zelo hudo: Tanja Fajon ob zadnjih razkritjih pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan glede spornega nakupa stavbe na Litijski ne grozi samo, da jo bodo izključili iz stranke, ampak omenja možnost, da bo resno ogrožen obstoj koalicije, če je Robert Golob ne bo razrešil. Povedano drugače: po malem grozi. Za POP TV se je znova čudila, zakaj premier tega še ni storil in napovedala možnost koalicijske »zagate«: »Sicer smo lahko v resni zagati in se bomo morali v koaliciji pogovoriti, kako naprej.«

Organizirana združba

Prvič se je zgodilo, da je v sedanji koaliciji močno zaškripalo in je nekdo med njenimi partnerji kar sam napovedoval njeno krizo ali celo potencialni konec. Redko se tudi pripeti, da kakšna stranka iz svojih vrst in z mesta ministra naganja svoj kader, ker noče odstopiti; običajno se dogaja prav nasprotno.

Socialni demokrati so bili izjemno živčni in nestrpni v pričakovanju, da bo premier to potezo tudi povlekel in stranko s tem delno razbremenil očitkov. Predvsem ugotovitev ministrice, da so njeni člani, od generalnega sekretarja Klemna Žiberta do uradnikov na ministrstvu, vpleteni v škandalozen nakup, ki ima vse elemente kaznivega dejanja. V organizirani združbi naj bi sodelovali tudi nekateri člani SDS, vendar je Švarc Pipan s prstom izrecno pokazala na lastne vrste: »Vse kaže, da ni šlo za malomarnost, ampak za skrbno načrtovano delovanje organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi.«

Biti ali ne biti

Ministričina zgodba predpostavlja, da je bila žrtev lastnih strankarskih kolegov – pri tem ji lahko verjamemo ali pa tudi ne. Če bi odstopila, bi se Socialni demokrati pred javnostjo vsaj malo razbremenili videza vpletenosti in po svoje omogočili manj medijskega glasu ministrici, ki je ob sprejemu odgovornosti povedala, da odstopiti (še) ne namerava. Hkrati je pomenljivo namignila, da ima SD »zgodovinsko priložnost« za očiščenje v lastnih vrstah, kar bi pomenilo, da je v njej marsikaj narobe.

Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje

Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje
© Tamino Petelinšek / STA / Gov.si

Ključni strankini akterji, kot so Tanja Fajon, Matjaž Han, Klemen Žibert, Jani Prednik, Meira Hot in drugi, so strnili vrste in sodeč po videnem nastopajo borbeno v duhu načela »Biti ali ne biti«, kar daje slutiti, da se zavedajo nazavidljivega položaja in resnih posledic zase, če bi se ministričine obtožbe izkazale za resnične. Morda pa tudi usodnosti za delovanje stranke v celoti, ki se je v tej aferi znašla v navezi s kadri SDS na podoben način, kot že v projektu TEŠ 6 in na javni radioteleviziji.

Povedano drugače, omenjene zgodovinske priložnosti zase ne vidijo.

Ravs z zgodovino

Toda če je več kot očitno, da se bodo ministrice tako ali drugače na hitro znebili in jo želijo utišati, tudi v njenem postopanju ni šlo brez nespametnosti. Trditi, da ne boš odstopil in se oklepati položaja z argumentom, da bodo vpleteni sicer dokaze o svojem kaznivem poslu uničili in prikrili, ni samo huda obtožba, ampak arogantno dejanje. Predkazenskih postopkov zbiranja dokazov pač ne more voditi kar ministrica.

Za Švarc Pipan, ki niti ni napovedala, da bi morda odstopila čez čas, se bolj zdi, da rahlo računa na premierja, da je še ne bo razrešil. Na zelo podoben način je nanj stavila že ob imenovanju na to mesto leta 2022, za katerega se zdi, da je bil bolj predsednikova izbira kot strankina. Že takrat je prišlo do ne tako majhnega ravsa med njo in stranko, ki se je končal v njeno korist.

Premierjev užitek

Po drugi strani imamo vrsto namigov, da je razkritje afere posledica notranjih trenj med strankama Svoboda in Socialni demokrati, kar pomeni, da lahko v tem hipu premier vsaj nekaj časa uživa v težavah koalicijskega partnerja. Dokler to ne bo začelo škodovati tudi njemu.

Fajon že dolgo ni dajala vtisa tolikšne razburjenosti. Povedala je, da je ministrica Švarc Pipan zlorabila njene besede, lagala in manipulirala. Zakaj? Ker naj bi zanjo dejala, da je »celo spodbujala, da se generalni sekretarji vmešavajo v nakupe«, kot se je potožila v Odmevih. Poglejmo si natančno, kakšne so bile ministričine besede: »Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Zgrožena sem nad to izjavo predsednice stranke, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva, odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se je potrebno boriti z vsemi sredstvi.«

K temu je Švarc Pipan še dodala, da so ji načrtno »lagali, prirejali in prikrivali podatke«, pri čemer naj bi sodeloval prav glavni tajnik Žibert.

Ministrica ima prav

Ogorčenje šefice Socialnih demokratov je odveč, saj je ministrica zgolj smiselno povzela tisto, kar so v stranki zapisali v svojem uradnem sporočilu: »Glavni tajnik SD Klemen Žibert je obveščen o ključnih projektih vlade. Po tem, ko se je v komunikaciji med ministrstvom za finance in ministrstvom za pravosodje pokazala možnost za realizacijo projekta v sled reševanja prostorske problematike sodišč, je bil o tem seznanjen tudi glavni tajnik stranke Žibert. Ta redno komunicira z ministrstvi pod vodstvom SD v pripravljenosti pomagati pri realizaciji projektov ministrstev. Glavni tajnik stranke SD pa ne vodi postopkov glede izbire in vodenja posamičnih projektov, niti o njih ne sprejema odločitev.«

Zapisani komunike pritrjuje stališču ministrice, da se Socialnim demokratom zdi karseda normalno Žibertovo vpletanje v tovrstne projekte, čeprav menda le informativno in komunikacijsko, ne pa tudi operativno – nakup stavbe na Litijski je celo označen za »ključen projekt vlade«. S tega vidika je Fajon povsem neupravičeno jezna, saj gre za uradno izjavo stranke, ki jo je morala poznati ali jo je celo podpisala.

Žibertov SMS, ki ga je objavil portal N1: zadevo je treba izpeljati nujno, je zapisal

Žibertov SMS, ki ga je objavil portal N1: zadevo je treba izpeljati nujno, je zapisal
© N1 / IN MEDIA RES

Vmes je portal N1 objavil Žibertov SMS, ki posredno dokazuje ravno takšno vmešavanje na zelo operativni ravni – za nameček ga je novinarjem poslal kar Žibert sam. Vsebina sporočila predstavlja novo težavo za stranko, saj jo je težko razumeti kot zgolj nevtralno obveščanje o nakupu.

Odnos med Žibertom in Vežnaverjem

Portal Necenzurirano, ki je blizu stranki Svoboda, poroča o tem, da ga je v zadnjih tednih več virov opozorilo, da se Vežnaver in Žibert poznata. Slednji na zastavljena novinarska vprašanja portala o znanstvu ni odgovoril.

V aferi, ki utegne dodobra pretresti obstoječo koalicijo in kjer vsi čakajo na premierjevo odločitev, kdaj bo ministrico razrešil, pri čemer skoraj ni dvoma, da jo bo, ostaja še veliko neznank. Ta bo dodobra obremenila njeno delovanje. Če ji želimo priti do dna, bo relativno enostavno potrebno uporabiti načelo »Sledi denarju«. Komu je šel denar in kje se je ustavil? Kdo je profitiral?

Predvsem se malokrat zgodi, da bi o kakšni o aferi poznali toliko podrobnosti in bi segala neposredno v vrhove neke (vladajoče) stranke. Tudi če bodo organi pregona in pravosodja mleli zelo počasi, nad čimer tarnamo že desetletja, je duh ušel iz steklenice in ga ne bo več mogoče povsem pospraviti nazaj.

Kokice so pripravljene

Obstaja precejšnja verjetnost, da je ministrica govorila resnico, kar je ne odvezuje soodgovornosti in morda tudi poznavanja kakšnega ozadja, ki ga je zamolčala. Ne more biti najmanjšega dvoma, da bo afera oslabila Socialne demokrate in koalicijo v celoti.

V ozadju pa ostaja tandem Janša in Logar in nadvse zadovoljno opazuje dogajanje: ravnokar si je odprl novo vrečko čisto svežih kokic.

**Avtorjev komentar je bil najprej objavljen na spletnem portalu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.