Matic Gorenc

 |  Mladina 5  |  Svet

Kaj pa rušitev avtocest?

V nizozemskem mestu Utrecht so avtocesto spremenili v vodni kanal. Kaj se je zgodilo s prometom?

Utrecht nekoč in danes

Utrecht nekoč in danes

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je nizozemsko mesto Utrecht izsušilo 900 let star kanal in na njegovem mestu zgradilo dvanajstpasovno avtocesto. V tistem obdobju je promet strmo rasel, mestne oblasti pa so videle gradnjo novih cest kot edini način, da omogočijo dovolj veliko pretočnost prometa v središču mesta. Na začetku tega stoletja pa so se prebivalci četrtega največjega mesta na Nizozemskem odločili, da imajo asfalta dovolj. Na referendumu, ki je potekal leta 2002, so se odločili za prostorsko politiko, ki postavlja ljudi pred avtomobile, eden izmed ukrepov je bila tudi restavracija zgodovinskega kanala. Projekt je sicer nekaj časa čakal na svoj začetek, a je bil navsezadnje končan leta 2020. Sedaj je kanal spet napolnjen z vodo, po njem se lahko vozijo čolni, ljudje veslajo, nekateri se celo kopajo. Ob samem kanalu, ki je dolg okoli šest kilometrov, so urejene zelene površine, po katerih se lahko ljudje sprehajajo, kolesarijo in se na njih družijo. Prenova je prejela tudi evropsko nagrado za urbani javni prostor, ki jo od leta 2000 vsaki dve leti podeljuje Center sodobne kulture v Barceloni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.