STA

 |  Družba

Moja odločitev / Reproduktivne pravice, splav in kontracepcija

Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je v Sloveniji zagotovljena v ustavi. Sestavni del tega odločanja je tudi informiranost.

Na Inštitutu 8. marec so pripravili spletno stran Moja odločitev, na kateri so zbrali informacije o reproduktivnih pravicah, splavu in kontracepciji. Po besedah direktorice inštituta Nike Kovač se namreč na portalih pojavljajo številne laži in manipulacije, zato so želeli pripraviti stran s strokovnimi informacijami, ki so pomembne pri odločanju.

Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je v Sloveniji zagotovljena v ustavi, s čimer se po besedah Kovačeve v inštitutu pogosto hvalijo tudi v tujini. Gre za možnost, da se vsak odloča sam, sestavni del tega odločanja pa je tudi informiranost, je pojasnila na novinarski konferenci.

Pri opravljanju analiz o uresničevanju teh pravic pa so na inštitutu po njenih besedah ugotovili, da ne obstajajo portali z informacijami o reproduktivnih pravicah, ki bi bile zapisane znanstveno preverjeno in usklajeno z medicinskim osebjem, temveč se pojavljajo številne laži in manipulacije. Marsikatera stran je narejena z zelo jasnim namenom vzbujanja krivde in ustvarjanja nekega slabega občutka, je dejala.

"Ker verjamemo, da je prav, da se lahko vsak odloča sam, smo se odločili, da pripravimo spletno stran z vsemi informacijami o reproduktivnih pravicah. Ta spletna stran je v bistvu del informiranosti. Ne želimo ljudem svetovati, kaj naj naredijo, želimo jim samo ponuditi vse informacije o tem, kakšne so njihove pravice, ker šele, ko pravice poznamo, se lahko v resnici za njih borimo in odločimo v skladu z njimi," je pojasnila.

Na spletni strani so tako predstavljene informacije o splavu, kontracepciji in jutranji tabletki, prav tako tudi odgovori na pogosta vprašanja.

"Ker verjamemo, da je prav, da se lahko vsak odloča sam, smo se odločili, da pripravimo spletno stran z vsemi informacijami o reproduktivnih pravicah. Ta spletna stran je v bistvu del informiranosti. Ne želimo ljudem svetovati, kaj naj naredijo, želimo jim samo ponuditi vse informacije o tem, kakšne so njihove pravice, ker šele, ko pravice poznamo, se lahko v resnici za njih borimo in odločimo v skladu z njimi."

Nika Kovač,
Inštitut 8. marec

Vsebine so pripravili skupaj z zdravnicami, med njimi je tudi ginekologinja Gabrijela Simetinger. Kot je dejala na novinarski konferenci, so tudi ginekologi pogrešali takšno spletno stran, na kateri bi bile vse relevantne informacije, saj v javnosti oziroma po spletu kroži vse preveč dezinformacij v zvezi s kontracepcijo in splavom. Danes predstavljena spletna stran je po njenih besedah dober začetek, bo pa treba na njej še razbiti nekatere mite, ki krožijo med ljudmi.

Prav tako nameravajo v nadaljevanju na spletno stran vključiti tudi pričevanja žensk o izkušnji opravljenega splava, pri čemer sodelujejo s skupino študentk socialne pedagogike s pedagoške fakultete univerze v Ljubljani. Pričevanja bodo po mnenju predstavnic inštituta nudila vpogled v to, kako se naša ustavna pravica udejanja v praksi.

Na novinarski konferenci so tudi spomnili na pretekle aktivnosti inštituta, med katerimi sta denimo analiza stališč političnih strank o zagotavljanju reproduktivnih pravic in poziv odločevalcem, da se splav 100-odstotno krije iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.