Luka Volk

 |  Mladina 5  |  Kultura

Slovenija bi Evrovizijo lahko pozvala, naj s tekmovanja izključi Izrael

Evrovizijske drame

 Slovenska predstavnica Raiven o bojkotu ne razmišlja

Slovenska predstavnica Raiven o bojkotu ne razmišlja
© Tjaša Barbo

Več kot tisoč glasbenikov iz Švedske, ki letos gosti Pesem Evrovizije, je pozvalo k izključitvi Izraela s tekmovanja. V odprtem pismu so zapisali, da Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki bdi nad organizacijo prireditve, s tem, ko Izraelu dovoli nastopiti, »izkazuje izredna dvojna merila, ki spodkopavajo verodostojnost te organizacije«, EBU je namreč predlani po ruskem napadu na Ukrajino s tekmovanja izključila Rusijo. »Če so države, ki se postavljajo nad mednarodno pravo, dobrodošle na mednarodnih kulturnih prireditvah, s tem trivializiramo mednarodno pravo in izbrišemo trpljenje žrtev.« Še prej so podoben poziv podpisali finski in islandski glasbeni ustvarjalci.

Vendar pri EBU še naprej vztrajajo, da države ne nameravajo izključiti, saj je tekmovanje nepolitična prireditev, namenjena »izdajateljem televizijskih programov – ne vladam«, izraelska televizija KAN pa po njihovem mnenju izpolnjuje vse pogoje za udeležbo na tekmovanju. Obenem se sklicujejo na to, da Izrael doslej še ni bil izključen z nobenega drugega mednarodnega tekmovanja, tako kot je bila Rusija s številnih športnih. Predvideno je na primer, da bo Izrael nastopil na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu. Na teh bodo sicer lahko pod nevtralno zastavo in pod posebnimi pogoji nastopili tudi ruski športniki.

Resnejši premislek o udeležbi Izraela bi lahko v EBU sprožile kvečjemu njene članice. A tega ni storila še nobena. Islandska RÚV je sicer sporočila, da namerava odločitev o sodelovanju na tekmovanju prepustiti svojemu predstavniku. Tega bo izbrala sredi marca. Že ta mesec bodo predstavnika izbirali Finci, pri čemer sta dva od sedmih finskih glasbenikov, ki se bodo potegovali za odhod v Malmö, že namignila, da se tekmovanja ne nameravata udeležiti, če bo na njem sodeloval Izrael.

In Slovenija? Slovenska predstavnica Raiven o bojkotu ne razmišlja, vodstvo RTV Slovenija, ki je članica EBU, pa je na pobudo svetnika Tadeja Trohe, naj zavzame dejavnejšo vlogo pri vprašanju udeležbe Izraela, odločilo, da bo resnejšo razpravo na to temo opravilo prihodnji teden. »Gre za stvar, ki je daleč od nedolžne. Že sama ideja, da neka država, ki izvaja take stvari, z drugim obrazom nastopa v vseevropski razvedrilni oddaji, je vsaj malo nenavadna,« je na seji RTV Slovenija prejšnji teden poudaril Troha.

Z njim sta se strinjala Zvezdan Martič, predsednik uprave RTV Slovenija, in Ksenija Horvat, direktorica televizije, ki sta se pridružila njegovi pobudi. »Ne vem pa, ali smo sploh v položaju, da v EBU kaj sprožimo ali dosežemo,« je dodal Martič, ki je obenem opozoril, da bi bilo v tem primeru treba premisliti tudi o odnosu do drugih področij – naj bo to šport, politika ali gospodarstvo –, na katerih sodeluje Izrael. Da je to »edina korektna in etična poteza«, je menila tudi Ksenija Horvat, je pa opozorila, da bi bilo treba preveriti še, ali bi tovrstna pobuda lahko kakorkoli vplivala na delovanje hiše. »Ker ne gre samo za evrovizijsko popevko. Znotraj mednarodne izmenjave posnetkov vsak dan sodelujemo z vsemi članicami Evrovizije.« Dogajanje, povezano z Evrovizijo, doma medtem pretresajo sumi o domnevnih nepravilnostih pri izbiri letošnje predstavnice. Te je pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija. Kmalu za tem, ko je novica prišla v javnost, je s položaja odstopil Vanja Vardjan, odgovorni urednik razvedrilnega programa.

Raiven, ki namerava Slovenijo na Pesmi Evrovizije letos zastopati s skladbo Veronika – zanjo je navdih dobila pri Veroniki Deseniški, proti kateri naj bi bil potekal prvi znani čarovniški proces na Slovenskem –, pa je za Večer o vsem skupaj rekla takole: »Mislim, da so dogodki, ki potekajo, odkar sem bila razglašena za letošnjo predstavnico na Evroviziji, popoln dokaz, da je lov na čarovnice še vedno zelo relevantna tema.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.