STA

 |  Svet

Finančni instrument za Ukrajino / »Evropa drži besedo« 

Vrednost pomoči za obdobje do konca leta 2027 znaša 50 milijard evrov, od tega 33 milijard posojil in 17 milijard nepovratnih sredstev

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen si bo Bruselj prizadeval, da bi prva sredstva Ukrajini izplačali že marca

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen si bo Bruselj prizadeval, da bi prva sredstva Ukrajini izplačali že marca
© EP

Svet EU in Evropski parlament sta ponoči dosegla politični dogovor o vzpostavitvi posebnega finančnega instrumenta za Ukrajino, vrednega 50 milijard evrov. Ukrajina lahko prvo izplačilo pričakuje marca, je ob dogovoru sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Poslanci in države članice so dosegli dogovor o finančnem instrumentu, namenjenem okrevanju, obnovi in modernizaciji Ukrajine, ki se že skoraj dve leti brani pred rusko agresijo. Vrednost pomoči za obdobje do konca leta 2027 znaša 50 milijard evrov, od tega 33 milijard posojil in 17 milijard nepovratnih sredstev.

Instrument bo sestavljen iz treh stebrov. V okviru prvega bo ukrajinska vlada pripravila načrt okrevanja, obnove in modernizacije države, ki bo vključeval tudi reforme, namenjene približevanju uniji. Finančno pomoč bo EU ukrajinski državi zagotavljala na podlagi izvajanja t. i. ukrajinskega načrta, v katerem bodo določeni tudi pogoji in časovnica izplačil, so pojasnili na Svetu EU.

V okviru drugega stebra z nazivom ukrajinski naložbeni okvir bo EU zagotavljala podporo v obliki proračunskih jamstev ter mešanice nepovratnih sredstev in posojil javnih in zasebnih institucij.

Tretji steber pa bo vključeval pristopno pomoč in druge podporne ukrepe, namenjene pomoči Kijevu pri prilagajanju pravu EU in izvajanju strukturnih reform na poti k članstvu v uniji.

"Evropa drži besedo. Še naprej bomo zagotavljali prepotrebno financiranje in predvidljivost za našo pogumno partnerico in bodočo članico."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Kot še navajajo na Svetu EU, bo velik del naložbenega dela ukrajinskega načrta in ukrajinskega naložbenega okvirja namenjen za zelene naložbe, del naložbenega okvirja pa tudi podpori malim in srednje velikim podjetjem.

Da bo lahko prejela sredstva iz instrumenta, bo morala Ukrajina še naprej spoštovati demokratične standarde, vključno z večstrankarskim parlamentarnim sistemom, vladavino prava, spoštovanjem človekovih pravic in pravic manjšin.

V okviru ukrajinskega načrta bo lahko Kijev zaprosil za predplačilo v višini sedem odstotkov vrednosti instrumenta. Izplačilo bo sicer v okviru "premostitvenega financiranja", ki ga predvideva instrument, možno še pred sprejetjem načrta.

Po besedah predsednice Evropske komisije von der Leyen si bo Bruselj prizadeval, da bi prva sredstva Ukrajini izplačali že marca. Ob tem je dogovor obeh institucij označila za velik korak naprej. "Evropa drži besedo. Še naprej bomo zagotavljali prepotrebno financiranje in predvidljivost za našo pogumno partnerico in bodočo članico," je dodala na družbenem omrežju X.

Ponoči doseženi začasni dogovor bosta morali zdaj obe instituciji potrditi, nakar bo stekel še postopek uradnega sprejetja. Uredba bo začela veljati dan po objavi v uradnem listu EU.

Instrument je sicer del revizije dolgoročnega proračuna EU 2021-2027 (MFF), o kateri se morata parlament in Svet EU še dogovoriti. Pogajanja potekajo, potem ko so se pretekli četrtek o reviziji na zasedanju v Bruslju dogovorili voditelji držav članic. Poleg pomoči za Ukrajino povečanje MFF v višini 64,6 milijarde evrov vključuje še sredstva za soočanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu. Prav tako so predvidena dodatna sredstva za solidarnostni sklad in spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

e-nnyAmCUec

M9SRnrBP9bI

f0HEoXCf5xw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.