STA

 |  Kultura

Prešeren za lažje branje

Pesmi največjega slovenskega pesnika, zapisane v obliki, da jih je mogoče lažje prebrati in razumeti

Zveza Sožitje - Zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije je pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, izdala tri knjižice s petimi prepoznavnimi pesmimi Franceta Prešerna. V publikacijah za lahko branje, kot jih je označila, je poleg opisa pesnikovega življenja zbrala dela Vrba, Povodni mož, Nezakonska mati, Apel in čevljar ter Slovo od mladosti.

V knjižicah so pri društveni organizaciji, kjer je eno od poslanstev tudi izobraževanje oseb z motnjami v duševnem razvoju ter njihovih družinskih članov, zbrali samo nekaj pesmi največjega slovenskega pesnika, zapisali pa v obliki, da jih je mogoče lažje prebrati in razumeti. Za boljše razumevanje so nekaterim pesmim dodali razlage o tem, o čem pripovedujejo.

Pesem o Vrbi se začne takole. "Vrba je moja domača vas. // V Vrbi sem srečen in zelo jo imam rad. // V Vrbi stoji hiša mojega očeta."

Pomembno je, da lahko vsi preberemo in razumemo, o čem je pisal največji slovenski pesnik, je v predgovoru h knjižicam zapisala urednica Živa Jakšić Ivačič. Zasnovali so jih tako, da so primerne za različne bralne stopnje, ne glede na stopnjo duševnega razvoja in starost.

Na koncu posamične knjižice so pesmi izpisane v izvirni pisavi, kot jo je uporabljal Prešeren. Knjižice so opremljene tudi s faktografskimi podatki o njegovem življenju in njegovi literarni dediščini. Dodano jim je še nekaj ilustracij, ki jih je podpisal Žan Rode. Knjižice so dostopne tudi v spletni obliki.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.