Uredništvo

 |  Politika

Tudi nekateri slovenski glasbeniki za izključitev Izraela iz Evrovizije

Gibanje za pravice Palestincev je upravi in svetu RTV Slovenija poslalo poziv za izključitev Izraela iz Evrovizij. Poziv so podprli številni glasbeniki in kulturniki, vključno z nekaterimi preteklimi predstavniki Slovenije na Evroviziji.

Slovenijo bo letos na Evroviziji zastopala Raiven s skladbo Veronika

Slovenijo bo letos na Evroviziji zastopala Raiven s skladbo Veronika
© Tjaša Barbo

Danes je Gibanje za pravice Palestincev upravi in svetu RTV Slovenija poslalo poziv za izključitev Izraela iz Evrovizije in njene organizatorke, Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Poziv so podprli številni glasbeniki in kulturniki, vključno z nekaterimi preteklimi predstavniki Slovenije na Evroviziji. Pod poziv se je podpisalo tudi več nevlandih organizacij in sindikatov.

Podpisniki in podpisnice so v pozivu opozorili na izraelski genocid v Gazi in na dolgoletno izraelsko kršenje novinarske svobode zaradi česar menijo, da bi bilo potrebno Izrael iz Evrovizije in Evropske radiodifuzne zveze izključiti. Opozorili so tudi, da je izraelska EBU članica KAN del vojaške propagande in je pred meseci celo objavila pesem, v kateri izraelski otroci pojejo, kako bo Izrael “uničil Gazo” in vse njene prebivalce.

Organizatorka Evrovizije, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), je nedavno potrdila letošnjo udeležbo Izraela na Evroviziji kljub mednarodnim pozivom k nasprotnemu in kopičenju dokazov o izraelskih vojnih zločinih v Gazi. EBU svojo odločitev zagovarja z argumentom, da je tekmovanje namenjeno televizijskim postajam in ne vladam. A pretekle odločitve kažejo drugače: iz Evrovizije je leta 2022 zaradi napada na Ukrajino izključila Rusijo, leta 1992 Srbijo (takrat Zvezno republiko Jugoslavijo) zaradi vojne z Bosno in Hrvaško, leta 2021 pa je iz EBU (in posledično Evrovizije) izključila Belorusijo zaradi vladnega omejevanja medijske svobode.

Vodstvo RTV Slovenija je pred dvema tednoma razpravljajo o izključitvi Izraela iz Evrovizije, a končne odločitve še ni sprejelo. Zato so podpisniki in podpisnice vodstvo RTV Slovenija javno pozvali, naj se le odloči za ta korak, ki je v tem trenutku "edina korektna in etična poteza".

Med podpisniki oziroma podpisnicami glasbenikov in kulturnikov so tudi Aleksandra Ilijevski, Svetlana Makarovič, Ana Vipotnik (Fake Jazz Orchestra), Astrid (Astrid Ana Kljun), Aleks Cavazza (Masaž), Boris Cavazza, Nikolovski, Domen Valič, Gašper Šantl (zalagasper), Jernej Dirnbek (Mi2), Masayah, Michael Leopold - Leopold I., N'toko, Saša Vipotnik (AKA Neomi), Tomislav Jovanović - Tokac (Dan D), Tomaž Mihelič - Marlena (Sestre), Zlatan Čordić - Zlatko in drugi. 

Celotno sporočilo za javnost in seznam podpisnikov ter podpisnic si lahko preberete na spletni strani Gibanja za pravice Palestincev >> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.