STA

 |  Svet

»Slovenija naj spomni Italijo, zakaj je morala skleniti mirovno pogodbo«

Zveza združenj borcev za vrednote NOB je predstavila listino, s katero predstavnike Slovenije poziva, naj od Rima zahtevajo konec manipulacij z zgodovino in priznanje italijanske agresije kot razloga za podpis mirovne pogodbe

V pričakovanju 10. februarja, ko v Italiji beležijo dan spomina na izselitev Italijanov iz Istre in povojne poboje, je Zveza združenj borcev za vrednote NOB predstavila listino, s katero predstavnike Slovenije poziva, naj od Rima zahtevajo konec manipulacij z zgodovino in priznanje italijanske agresije kot razloga za podpis mirovne pogodbe.

10. februar 1947 je med najpomembnejšimi datumi v sodobni zgodovini Slovencev, saj so v skladu s Pariško mirovno pogodbo med Italijo in zavezniškimi silami dobili velik del zahtevanega ozemlja, so na predstavitvi listine v Kopru danes poudarili pri ZZB NOB.

Kot so zapisali, ima Italija vso pravico, da se spominja zanjo travmatičnih dogodkov, saj je izgubila etnično mešana območja v Istri, Reko, Zadar in kvarnerske otoke, kjer je živelo približno 200.000 Italijanov. Vendar so ob tem poudarili, da so na njihov odhod s teh območij vplivali pritiski jugoslovanskih oblasti, pa tudi predsodki do domnevno manj vrednih Slovanov in propaganda italijanskih oblasti glede aretacij in usmrtitev.

Jugoslovanske oblasti so zajele številne Italijane in nekateri se niso nikoli vrnili. Slovensko-italijanska zgodovinska komisija je zaključila, da je bilo po koncu vojne pogrešanih med 3000 in 4000 oseb, od tega približno 1600 na območju, za katerega so bile pristojne slovenske oblasti, je spomnila Nevenka Troha z Inštituta za novejšo zgodovino.

V ZZB NOB opozarjajo, da se večina italijanske politike raje poslužuje manipulacij kot zgodovinskih dejstev in da že od leta 1945 poskušajo nekateri prikazati fojbe kot eno največjih tragedij vojne. Največja manipulacij je označevanje povojnih pobojev za genocid, druga pa je napihovanje števila žrtev, meni Troha. V javnosti namreč govorijo o do 30.000 umrlih, ki naj bi bili ubiti samo zato, ker so bili Italijani. Med pogrešanimi so bili po besedah Trohe tudi protifašisti in nedolžni, večinoma pa fašisti in pripadniki oboroženih sil.

Kot piše v izjavi ZZB NOB, bi morala Ljubljana od Rima med drugim vsakič znova zahtevati, da preneha zavajati javnost in manipulirati z zgodovino ter jo politično zlorabljati. Od sosedov bi morali zahtevati še, da jasno povedo, da v Bazovici ustreljeni pripadniki Borbe niso bili teroristi, pa tudi, da odprejo rudniški jašek v Bazovici in preštejejo trupla.

V izjavi spominjajo, da so italijanske oblasti zahtevale od slovenskih, naj pregledajo jame na svojem ozemlju, sami pa tega nočejo storiti, saj bi se jim s tem podrl eden od mitov - bazoviška fojba z domnevno tisoči in tisoči mrtvih. Troha je pojasnila, da so po njenih podatkih v tem jašku verjetno tudi po vojni ubiti Italijani, vendar nikakor v takšnem številu. Predsednik ZZB NOB Marjan Križman pa je poudaril, da moramo kljub vsemu bazoviški jašek oziroma fojbo jemati kot simbolni kraj spomina na vse, ki so bili odpeljali in se niso vrnili.

ZZB NOB bo listino poslala vsem najvišjim predstavnikom Slovenije. Njeno vsebino sta podprla tudi predstavnik hrvaške antifašistične zveze SABA Edi Andreašić in predsednik pokrajinskega sveta združenja partizanov VZPI-ANPI za Furlanijo-Julijsko krajino Fabio Vallon.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.