STA

 |  Svet

»Ura za Ukrajino tiktaka«

Ameriški predsednik Joe Biden je pozval kongres, naj potrdi 118 milijard dolarjev vreden kompromisni predlog zakona o izredni proračunski porabi ter povečanje varnosti na južni meji

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek pozval kongres, naj potrdi 118 milijard dolarjev vreden kompromisni predlog zakona o izredni proračunski porabi za Ukrajino, Izrael in Tajvan ter povečanje varnosti na južni meji, saj da bi v nasprotnem primeru kongresniki naredili uslugo Rusiji, ki nadaljuje z agresijo v Ukrajini.

Kompromisnemu predlogu zakona, ki so ga pripravili senatorji obeh strank, nasprotuje nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki ima vse večji vpliv na republikanske kongresnike, saj postaja bolj ali manj jasno, da bo znova postal predsedniški kandidat stranke.

Trump nasprotuje pomoči Ukrajini, dogovor o meji pa zavrača iz predvolilnih razlogov, saj mu neurejene razmere odgovarjajo za nabiranje političnih točk, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdijo demokrati.

"Zdaj ne moremo oditi. Putin stavi na to. Podpora temu zakonu pomeni, da se postavite po robu Putinu. Nasprotovanje temu predlogu zakona pa mu gre na roko."

Joe Biden,
ameriški predsednik

"Ura za Ukrajino tiktaka," pa je dejal Biden in nekdanjega predsednika okrcal, da se z nasprotovanjem pomoči Ukrajini igra z nacionalno varnostjo ZDA.

"Zdaj ne moremo oditi. Putin stavi na to. Podpora temu zakonu pomeni, da se postavite po robu Putinu. Nasprotovanje temu predlogu zakona pa mu gre na roko," je dejal Biden in poudaril, da predlog vsebuje najostrejši sklop reform za varovanje meje doslej.

"V zadnjih 24 urah ni storil nič drugega, kot da je grozil republikancem v predstavniškem domu in senatu. Zdi se, da se mu udinjajo. Odkrito povedano, so dolžni ameriškemu ljudstvu pokazati nekaj hrbtenice in storiti, kar vedo, da je prav," je o Trumpu še dejal trenutni predsednik ZDA.

Republikanci so bili tisti, ki so dodatno pomoč Ukrajini vezali na zaostrovanje politike do migrantov in Biden se je v imenu nacionalnega interesa uklonil, vendar pa je Trump republikance nato začel pozivati, naj ne sprejmejo nobenega kompromisa.

"Ne bodite neumni! Potrebujemo ločen zakon o meji in priseljevanju. Na noben način in v nobeni obliki ne sme biti povezan s tujo pomočjo," je na družbenih medijih zapisal Trump. Kompromisni predlog med drugim vsebuje okrog 60 milijard dolarjev dodatne pomoči za Ukrajino in 14 milijard dolarjev pomoči Izraelu.

5_mLzwDNmxQ

rHygHfbhya8

sx0KSZHQkTw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.