STA

 |  Svet

Savdska Arabija ne bo priznala Izraela pred oblikovanjem palestinske države 

Obenem pozivaji k ustavitvi agresije v Gazi in umik izraelskih sil z obleganega ozemlja

Savdska Arabija ne bo vzpostavila diplomatskih odnosov z Izraelom, dokler ne bo priznana neodvisna palestinska država, je zunanje ministrstvo zalivske kraljevine danes zapisalo v izjavi. To sporočilo je Rijad že prenesel tudi Washingtonu, so dodali in ponovno pozvali k ustavitvi ofenzive Izraela v Gazi.

Savdska Arabija je "ameriški administraciji prenesla jasno stališče, da ne bo diplomatskih odnosov z Izraelom, če ne bo v okviru meja iz leta 1967 in Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico priznana neodvisna palestinska država", je v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisal Rijad. Obenem so terjali ustavitev agresije v Gazi in umik izraelskih sil z obleganega ozemlja.

Savdska Arabija ni nikoli priznala Izraela in se tudi ni pridružila leta 2020 izpogajanemu dogovoru, v skladu s katerim sta uradne odnose z Izraelom vzpostavili njeni zalivski sosedi Bahrajn in Združeni arabski emirati ter Maroko.

"Savdska Arabija je ameriški administraciji prenesla jasno stališče, da ne bo diplomatskih odnosov z Izraelom, če ne bo v okviru meja iz leta 1967 in Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico priznana neodvisna palestinska država."

Rijad

Pred tem je tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby v torek novinarjem dejal, da se pogovori o normalizaciji odnosov med državama nadaljujejo in da je Washington prejel pozitiven odziv obeh strani.

Tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki si na novi turneji v regiji prizadeva za prekinitev ognja v Gazi, je v torek dejal, da je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman med njunim srečanjem izrazil interes za normalizacijo odnosov z Izraelom. Je pa tudi on postavil dva pogoja za to - konec konflikta v Gazi in jasna časovnica poti do vzpostavitve palestinske države.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna si že ves čas prizadeva za savdsko priznanje Izraela. Pred izbruhom vojna oktobra lani je Rijad že postavil pogoje za vzpostavitev uradnih odnosov, nato pa je proces zastal.

5NpJa7bkHE0

jTncJSEqILQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.