STA

 |  Politika

Sodniki / »Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti«

Na slovenskih sodiščih je danes v organizaciji Slovenskega sodniškega društva potekal enourni "protestni shod za vladavino prava"

Sodniki so zaradi neizvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah med 10. in 24. januarjem izvedli dvotedenski opozorilni protest, zdaj pa bodo, kot so napovedali, enkrat mesečno organizirali protestne zbore, ne bodo pa več omejevali dela sodišč. Danes popoldan se bodo sestali z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki jih je povabila na sestanek o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in protestnih aktivnostih

Sodniki so zaradi neizvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah med 10. in 24. januarjem izvedli dvotedenski opozorilni protest, zdaj pa bodo, kot so napovedali, enkrat mesečno organizirali protestne zbore, ne bodo pa več omejevali dela sodišč. Danes popoldan se bodo sestali z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki jih je povabila na sestanek o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in protestnih aktivnostih.
© Tamino Petelinšek / STA / Gov.si

Na slovenskih sodiščih je danes v organizaciji Slovenskega sodniškega društva potekal enourni "protestni shod za vladavino prava". Kot so sodniki poudarili v protestni izjavi, ki so jo javno prebrali pred kranjskim okrožnim sodiščem, protestirajo proti zlorabi oblasti in ignoranci, ki jo vladajoči kažejo do sodstva, sodnikov ter pravnega reda.

Slovensko sodniško društvo je v protestni izjavi zapisalo, da je minilo že več kot mesec dni od roka, ki ga je ustavno sodišče postavilo vladi in DZ za odpravo ugotovljenih protiustavnosti v zvezi s plačnim položajem sodnic in sodnikov. Opozarjajo, da vladajoči še naprej navedeno odločbo ustavnega sodišča načrtno ignorirajo.

"Naš pravni red je zasnovan v ustavi, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Temelj pravne države je spoštovanje zakonov in odločb sodišč; le tako se lahko zagotavlja varovanje človekovih pravic, demokracije, enakost pred zakonom in odgovornost oblasti. Sodne odločbe veljajo za vse v enaki meri, veljajo v celoti tako, kot se glasijo, in ne kot bi arbitrarno presodil naslovnik posamezne sodne odločbe," so zapisali v protestni izjavi.

V društvu protestirajo proti "sprenevedanju, da gre socialni dialog in za usklajevanje plač v celotnem javnem sektorju, ker izvršitev ustavne odločbe s tem nikakor ni povezana". S shodi želijo opozoriti na zavajanje oblasti, da na razpolago ni finančnih sredstev, "ob tem ko si politične stranke povečujejo lastno financiranje, ministrstvo pa popolnoma mimo sodstva domnevno rešuje prostorsko problematiko z nakupovanjem neprimernih nepremičnin".

"Naš pravni red je zasnovan v ustavi, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Temelj pravne države je spoštovanje zakonov in odločb sodišč; le tako se lahko zagotavlja varovanje človekovih pravic, demokracije, enakost pred zakonom in odgovornost oblasti. Sodne odločbe veljajo za vse v enaki meri, veljajo v celoti tako, kot se glasijo, in ne kot bi arbitrarno presodil naslovnik posamezne sodne odločbe."

Slovenso sodniško društvo

Zahtevajo takojšnjo izvršitev odločbe ustavnega sodišča in da jim vlada "z izvršitvijo odločbe nemudoma zagotovi dostojne materialne pogoje za neodvisno delo in primeren oziroma primerljiv položaj, ki ga imajo sodniki po ustavi s predstavniki zakonodajne in izvršne veje oblasti".

"Apeliramo na javnost, domačo in mednarodno, da z vsemi sredstvi prisili politične odločevalce, da spoštujejo vladavino prava, torej tudi sodne odločbe. Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti," so pozvali.

Protestno izjavo so prebrali na protestnih shodih, ki so danes pod sloganom "100 tog za vladavino prava" potekali po vseh sodiščih. Na shodih, ki so bili sicer zaprti za javnost, so obravnavali vprašanja, vezana na množično vložitev posameznih tožb proti državi, ker ta ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah.

Kranjski okrajni in okrožni sodniki Jana Škerbinek, Uroš Ferjan, Janja Roblek in Gregor Berden so protestni shod začeli z javnim branjem protestne izjave. Poleg tega so simbolično prebrali del uvoda pesnitve Franceta Prešerna Krst pri Savici.

Kot je pojasnila sodnica Roblek, so se za to odločili, ker so sodniki veja oblasti, ki deluje državotvorno, in v počastitev četrtkovega državnega praznika ter zavezanosti načelom ustave pravne države, neodvisnosti sodstva in izvrševanju odločb rednih ter ustavnega sodišča. Predstavniki sodnikov so se nato simbolično sprehodili še do Prešernovega groba v bližnjem Prešernovem gaju, kjer so v počastitev slovenskega kulturnega praznika položili šopek.

Sodniki so zaradi neizvršitve ustavne odločbe o sodniških plačah med 10. in 24. januarjem izvedli dvotedenski opozorilni protest, zdaj pa bodo, kot so napovedali, enkrat mesečno organizirali protestne zbore, ne bodo pa več omejevali dela sodišč. Danes popoldan se bodo sestali z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki jih je povabila na sestanek o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in protestnih aktivnostih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.