STA

 |  Politika

Zagreb ima transparenten vpogled v porabo mestnega proračuna

Hrvaška prestolnica je postala največji javni sistem v državi s tako visoko preglednostjo finančnih transakcij

Zagrebški župan Tomislav Tomašević

Zagrebški župan Tomislav Tomašević
© zagreb.hr

Mesto Zagreb je zagnalo spletno platformo, ki omogoča popolnoma transparenten vpogled v porabo mestnega proračuna. Platforma je dostopna vsem, na njej pa so na ogled vse transakcije mestne občine od začetka leta. Hrvaška prestolnica s tem postaja največji javni sistem v državi s tako visoko preglednostjo finančnih transakcij. 

Na platformi si državljani lahko ogledajo vse bančne transakcije mestne občine pravnim in fizičnim osebam od začetka leta. To pomeni, da ima vsa zainteresirana javnost odslej neposreden dostop do informacij o izplačilih iz mestnega proračuna, so sporočili iz mestne uprave.

"Mesto Zagreb se s to potezo odpira javnosti na način, ki je glede na velikost proračuna in število transakcij brez primere. Smo največji sistem javne oblasti, ki ima tako visoko finančno transparentnost, in to je zgodovinski korak naprej v finančni transparentnosti ne samo Zagreba, ampak tudi celotne Hrvaške."

Tomislav Tomašević,
zagrebški župan

Podatke posodabljajo z dvodnevnim zamikom, iskati pa jih je mogoče po različnih iskalnih kriterijih.

"Mesto Zagreb se s to potezo odpira javnosti na način, ki je glede na velikost proračuna in število transakcij brez primere. Smo največji sistem javne oblasti, ki ima tako visoko finančno transparentnost, in to je zgodovinski korak naprej v finančni transparentnosti ne samo Zagreba, ampak tudi celotne Hrvaške," je v torek ob predstavitvi platforme dejal zagrebški župan Tomislav Tomašević.

Mesto Zagreb po navedbah mestne uprave dnevno opravi okoli 400 bančnih transakcij. Letno se jih nabere za okoli 100.000.

Proračun hrvaške prestolnice za leto 2024 sicer znaša okoli 2,5 milijarde evrov. Naslednje hrvaško mesto po velikosti Split ima proračun, ki znaša 330 milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.