STA

 |  Politika

Tanja Fajon / »Vsi, ki so bili vpleteni, bodo tudi odgovarjali«

Predsednica SD Tanja Fajon je v luči afere sodna stavba, ki pretresa stranko, ocenila, da je SD v najtežji situaciji, odkar je sama prevzela njeno vodenje

Tanja Fajon

Tanja Fajon
© Tamino Petelinšek / STA / Gov.si

Predsednica SD Tanja Fajon je v luči afere sodna stavba, ki pretresa stranko, ocenila, da je SD v najtežji situaciji, odkar je sama prevzela njeno vodenje. O nadaljnjih korakih bo v ponedeljek razpravljala konferenca SD. Na večernem sestanku s premierjem Robertom Golobom pa se bodo pogovorili, ali imajo zaupanje, da v koaliciji nadaljujejo naprej.

Na SD in ministrico za pravosodje iz njihove kvote Dominiko Švarc Pipan namreč v zadnjih tednih letijo očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica je sicer po odtegnitvi podpore matične stranke in pozivih k odstopu sprejela objektivno odgovornost in predsedniku vlade ponudila odstop. Ta je napovedal, da ga bo sprejel.

"Stranka je v zadnjem času pod hudim pritiskom, letijo obtožbe, kritike na račun mnogih ljudi, odpirajo se številna vprašanja, tu so pristojni organi, ki raziskujejo," je na današnji novinarski konferenci ocenila predsednica SD Fajon. Omenjen negospodarni nakup pa po njenih besedah terja vrsto odgovorov, ki si jih želi tudi sama. "Vsi tisti, ki so bili politično ali krivdno vpleteni v nakup, verjamem, da bodo tudi odgovarjali," je prepričana.

"Nisem nekdo, ki, ko se barka potaplja, vzame rešilni jopič, skoči z nje. To bi bilo najlažje. Zdaj je največja odgovornost, da zaradi našega članstva najdemo tisto pravo pot naprej in ljudem tudi povrnemo zaupanje."

Tanja Fajon,
predsednica SD

Kot predsednica SD pa ne bo pristajala, da kdorkoli blati članice in člane stranke, posebej vse tiste, ki danes trdo in odgovorno delajo. "Takšno blatenje ni na mestu, in če ima kdorkoli karkoli povedati o kom od naših članov, naj to sporoči, predvsem pa prijavi za to pristojnim organom," je pozvala.

Obenem je zatrdila, da razume legitimne pozive vodstvu stranke, naj prevzame odgovornost, a stranka ima za to pristojne organe, ki bodo o tem odločali. "Ne bodo nam drugi delali agende," je poudarila. O nadaljnjih korakih stranke bo med drugim članstvo razpravljalo na ponedeljkovi konferenci, najvišjem organu SD med dvema kongresoma.

"Stranka je v zadnjem času pod hudim pritiskom, letijo obtožbe, kritike na račun mnogih ljudi, odpirajo se številna vprašanja, tu so pristojni organi, ki raziskujejo."

Tanja Fajon,
predsednica SD

Fajon je sicer zatrdila, da stranke ni prevzela za to, da jo bo vodila samo v dobrih časih, ampak tudi takrat, ko je najbolj težko. Ocenila je, da je za stranko sedaj najtežji trenutek, odkar je njene vajeti leta 2020 prevzela sama. "A nisem nekdo, ki, ko se barka potaplja, vzame rešilni jopič, skoči z nje. To bi bilo najlažje. Zdaj je največja odgovornost, da zaradi našega članstva najdemo tisto pravo pot naprej in ljudem tudi povrnemo zaupanje," je izpostavila.

Skupaj z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom se bo sicer danes sestala s predsednikom vlade Golobom. "Pričakujem predvsem, da se bomo iskreno pogovorili, ali imamo zaupanje, da sodelujemo v vladni koaliciji naprej, ali smo zavezani k temu, da izpolnjujemo naše koalicijske prioritete in da je to zaupanje med nami moč okrepiti," je dejala Fajon.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.