STA

 |  Svet

»Če ne bomo čim prej vključili Srbije, jo bomo izgubili«

Orban za čim prejšnje članstvo Srbije v EU

Viktor Orban je poudaril, da bi morala Srbija postati članica unije pred Ukrajino, ta pa bi morala biti tamponsko območje med Zahodom in Rusijo

Viktor Orban je poudaril, da bi morala Srbija postati članica unije pred Ukrajino, ta pa bi morala biti tamponsko območje med Zahodom in Rusijo
© YouTube

Madžarski premier Viktor Orban je v intervjuju za novo avstrijsko politično revijo, ki bo objavljen konec tedna, opozoril da bo EU izgubila Srbijo, če ji ne bo dovolila, da se kmalu pridruži povezavi. Poudaril je še, da bi morala Srbija postati članica unije pred Ukrajino, ta pa bi morala biti tamponsko območje med Zahodom in Rusijo.

"Če ne bomo čim prej vključili Srbije, jo bomo izgubili," je dejal Orban v pogovoru z nekdanjim avstrijskim kanclerjem Wolfgangom Schüsslom za novo politično revijo časnika Die Presse European Voices, ki bo prvič izšla v četrtek. Menil je, da ima Srbija na voljo tudi druge možnosti, ne le EU, in spomnil, da je Srbija nedavno sklenila sporazum o prosti trgovini s Kitajsko, odlomke iz intervjuja povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbija je za članstvo v EU zaprosila leta 2009, vendar je njena kandidatura zastala zaradi zaskrbljenosti zaradi nazadovanja demokracije in tesnih vezi z Rusijo in Kitajsko.

"Evropejci nismo dovolj močni, da bi nas Rusi jemali resno. To je igra moči. To je vojna."

Viktor Orban,
madžarski premier

Širitev EU na Zahodni Balkan je Orban izpostavil kot glavno prednostno nalogo predsedovanja Madžarske Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Bo pa Budimpešta po njegovih besedah storila vse, kar je v njeni moči, da doseže vsaj prekinitev ognja in ustvari razmere za pogajanja.

Madžarski premier sicer ocenjuje, da Ukrajina nima možnosti, da bi se ubranila ruske invazije in se pridružila EU. Po njegovem mnenju je Ukrajina lahko preživi le, če postane "tamponsko območje med Rusijo in Zahodom". "Rusija ne bo nikoli sprejela, da ima na svojih mejah članico EU in Nata, kot je Ukrajina, nikoli," je dejal, kot je razvidno iz vnaprej objavljenih odlomkov obsežnega intervjuja.

Orban je dodal, da Rusija Evrope ne jemlje resno, ker je vojaško prešibka. "Evropejci nismo dovolj močni, da bi nas Rusi jemali resno. To je igra moči. To je vojna," je poudaril.

LpssEa3ZZJs

r8JI-eYQylg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.