Uredništvo

 |  Družba

»Mladi veliko berejo, le druge stvari in drugače«

IZJAVA DNEVA

"Mladi veliko berejo, le druge stvari in drugače, kot smo brali pripadniki starejših generacij. Res pa je, da se je vmes tehtnica skorajda že povsem nagnila na stran vsebin, ki pisano besedo ali celo jezik nasploh uporabljajo kot le eno izmed sredstev, ne več kot glavno ali celo edino. In s tem ni čisto nič narobe. Težava je morda prej v tem, da starejše generacije, pa tudi družboslovna in humanistična ter z njima tesno povezana kulturnovzgojna stroka, ne dohajajo tega razvoja dogodkov, zato tudi še nimamo orodij, s katerimi bi lahko te vsebine zapopadli in jih ustrezno mislili ter prelili v učne načrte, mladinske programe in kakovostno kulturnovzgojno produkcijo. Čas nas je tukaj, priznam, nekoliko povozil. Večkrat sem zato že poudarila, da vzvišeno jadikovanje nad dozdevno dekadenco mladih generacij več pove o manku razumevanja tistih, ki ta generacijski prepad objokujejo, kot o mladih, nad katerimi se vihajo nosovi."

(Barbara Rogelj, vodja kulturnovzgojnega in humanističnega programa v Cankarjevem domu, v intervjuju za Nedelo, o tem, ali med mladimi generacijami res ni več velikega zanimanja za pisano besedo)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.