Uredništvo

 |  Politika

»Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji spoštujejo državne institucije«

IZJAVA DNEVA

"Prihodnost skupnosti zahteva novo državotvornost. Državotvornost na eni strani pomeni, da mora država, zamejena z vladavino prava, prevzeti vse funkcije, ki pritičejo državi. Nova državotvornost predpostavlja obstoj močnih institucij, institucij z vsemi pooblasti za izkoreninjenje ne le korupcije, marveč tudi klientelizma, nepotizma, 'samoupravnega' sporazumevanja in 'družbenega' dogovarjanja. Nova državotvornost predpostavlja ponovno vzpostavitev razmerij zavor in ravnovesij med vejami oblasti. Da je tožilstvo kot posebna veja oblasti zaradi ignorance zakonodajne in izvršilne veje oblasti del tistega dela države, ki naj postane vitek, ki naj hira, ki naj odmira, je v času razcveta korupcije recept za epsko polomijo. Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji – tisti v vladi, oni v opoziciji in vsi ostali – spoštujejo državne institucije."

(Urednik Ali Žerdin o tem, da nova državotvornost predpostavlja ponovno vzpostavitev razmerij zavor in ravnovesij med vejami oblasti; via Delova Sobotna priloga)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.