Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 7  |  Kultura  |  Film

Mi smo svet!

Dokumentarni film o skladbi We Are The World, ki je bila logistična umetnina

zadržan +

The Greatest Night in Pop (Bao Nguyen, 2024)

The Greatest Night in Pop je doku o »magični« noči (28. januar 1985), ko so se v losangeleškem studiu A&M pod taktirko velikega Quincyja Jonesa srečali Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Ray Charles in drugi popzvedniki in – ja, v eni noči – posneli »himno« We Are the World, s katero so – vsaj v svojih očeh – premagali afriško lakoto. Ker so potrebovali čim več popzvezdnikov, so sklenili, da bodo dobrodelno pesem – odgovor na britansko vižo Do They Know It’s Christmas? – posneli v noči, ko so v Los Angelesu podelili American Music Awards, potemtakem v noči, ko je bila tam največja koncentracija popzvezdnikov.

Ker so potrebovali čim več popzvezdnikov, so sklenili, da bodo dobrodelno pesem posneli v noči, ko so v Los Angelesu podelili American Music Awards, potemtakem v noči, ko je bila tam največja koncentracija popzvezdnikov.

Produkcija te pesmi in videa je bila logistična umetnina, vse je bilo ad hoc, nihče ni vedel, kaj počnejo, sami zvezdniki niso vedeli, kaj bodo peli, vsak solist – in teh je bilo kar nekaj – je moral nastopiti pred očmi in ušesi zvezdniških kolegov (čudovita priložnost za blamažo), vse te ege je bilo treba disciplinirati, uglasiti in postrojiti v ultimativni zbor, toda vsi so se obnašali vljudno in ponižno, saj so vedeli, da jih ves čas snemajo (za video). Dylan kljub temu ne more skriti, da se počuti nelagodno – in ti posnetki so tako antologijski kot posnetki Stevieja Wonderja, ki prav Dylanu z impersoniranjem Dylana kaže, kako naj poje samega sebe, Dylana. Diani Ross je bilo žal, da je te utopije že konec, Lionel Richie pa vrnitev v ta studio čuti kot vrnitev domov, le da v tem domu ni več nikogar od tistih, ki so tam – tisto nepeto, živčno, junaško noč – živeli. Nikoli več se niso dobili. A le zakaj bi se? Ni bilo več potrebe – afriško lakoto so premagali. In to brez Princa. Vsaj tako so mislili. (Netflix)

MD3oU1gowu4

s3wNuru4U0I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.