Uredništvo

 |  Politika

Vračilo glob iz časa tretje Janševe vlade

Neustavni protikoronski ukrepi

Janševa vlada skuša že od samega začetka utišati kritične glasove. Na fotografiji je protestno polaganje stopal pred parlamentom 22. aprila. Policija je legitimirala zgolj tiste, ki so »izrazili svoje mnenje«, preostale je pustila pri miru.

Tretja Janševa vlada je skušala že od samega začetka utišati kritične glasove. Na fotografiji je protestno polaganje stopal pred parlamentom 22. aprila leta 2020. Policija je takrat legitimirala zgolj tiste, ki so »izrazili svoje mnenje«, preostale je pustila pri miru.
© Borut Krajnc

Državni zbor (DZ) je lani sprejel zakon, ki je uredil vračilo glob za prekrške iz časa ukrepov za preprečevanje širjenja covida. V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) so ob tem objavili, da zakon podpirajo, saj so že od nastanka opozarjali na neustavnost glob. Ustavljeni bodo postopki za določene prekrške, storjene med 7. marcem leta 2020 in 30. majem leta 2022 (v času tretje Janševe vlade). Osebe, ki so bile kaznovane na podlagi teh prekrškov, bodo prejele povrnjene globe in morebitne stroške postopkov oziroma izterjave.

"Če želite del vrnjene globe nameniti Pravni mreži za varstvo demokracije, bomo tega zelo veseli, saj večino svojega dela financiramo iz vaših donacij. Podprete nas lahko na pravna-mreza.si/doniraj ali s SMS sporočilom PMVD5 na 1919."

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD)

V PMVD obveščajo, da vračila ni treba uveljavljati, saj bodo pristojni organi sami poslali informativne izračune o izplačilu. To naj bi se zgodilo v začetku leta, sodišče pa je na podlagi zakona že ustavilo vsaj 23 postopkov, v katerih so osebe ob naši podpori vložile zahteve za sodno varstvo. 

"Če želite del vrnjene globe nameniti Pravni mreži za varstvo demokracije, bomo tega zelo veseli, saj večino svojega dela financiramo iz vaših donacij. Podprete nas lahko na pravna-mreza.si/doniraj ali s SMS sporočilom PMVD5 na 1919," so še dodali v PMVD.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.