STA

 |  Svet

Aleksej Navalni umrl v zaporu

Kot je v sporočilu za javnost zapisala ruska zvezna služba za zapore, se je Navalni danes po sprehodu počutil slabo in je hitro izgubil zavest

Navalni, eden najglasnejših Putinovih kritikov, je bil v Rusiji zaprt od januarja 2021, potem ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta 2020

Navalni, eden najglasnejših Putinovih kritikov, je bil v Rusiji zaprt od januarja 2021, potem ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta 2020
© Mitya Aleshkovsky / Wikimedia Commons

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je danes umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile ruske oblasti.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala ruska zvezna služba za zapore, se je Navalni danes po sprehodu počutil slabo in je hitro izgubil zavest. Navedli so še, da je nemudoma prišlo medicinsko osebje, poklicali so tudi reševalce. Ti so Navalnega oživljali, a neuspešno.

"Reševalci, ki so prispeli v zapor, so nadaljevali z oživljanjem, ki ga je že izvajalo medicinsko osebje v koloniji. Nadaljevali so več kot pol ure," je za rusko tiskovno agencijo Interfax sporočila bolnišnica v mestu Labitnangi.

Okrožno sodišče v mestu Vladimir je medtem sporočilo, da se Navalni med četrtkovo sodno obravnavo, ki je potekala prek videopovezave, ni pritoževal nad zdravjem. Neodvisni ruski mediji so tudi objavili posnetek sojenja, na katerem je bil Navalni po njihovem poročanju videti zadovoljen in zdrav, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sporočili so še, da vzrok smrti še ugotavljajo. Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je začel preiskavo njegove smrti.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je potrdil, da je ruski predsednik Vladimir Putin že obveščen o smrti Navalnega. Dodal je, da bodo zdravniki še ugotovili vzrok njegove smrti.

Ekipa Navalnega po drugi strani ni bila obveščena o njegovi smrti, je potrdila njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš. "Aleksejev odvetnik zdaj leti v Harp, kjer je njegova zaporniška kolonija," je še zapisala v objavi na družbenih omrežjih.

Na smrt se je odzvala tudi njegova mati Ljudmila Navalna. "Nočem slišati nobenega sožalja. Svojega sina sem videla 12. decembra v kazenski koloniji. Bil je živ, zdrav in vesel," je dejala, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Navalni, eden najglasnejših Putinovih kritikov, je bil v Rusiji zaprt od januarja 2021, potem ko se je vrnil iz Nemčije, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z živčnim strupom novičok avgusta 2020. Za zastrupitev je obtožil rusko obveščevalno službo FSB.

"Nočem slišati nobenega sožalja. Svojega sina sem videla 12. decembra v kazenski koloniji. Bil je živ, zdrav in vesel."

Ljudmila Navalna,
mati

Avgusta lani je bil spoznan za krivega ustanovitve in financiranja ekstremistične organizacije, kar je zanikal, in dobil dodatnih 19 let zapora v koloniji s posebnim režimom. Pred tem je bil 47-letni politik že obsojen na devet let zapora zaradi domnevne kršitve pogojnega izpusta, goljufije in nespoštovanja sodišča.

Konec lanskega leta so ga premestili v odročno zaporniško kolonijo znotraj arktičnega kroga. Večkrat se je pritožil nad obravnavo v zaporu. Tako naj bi ga pogosto dali v samico zaradi manjših nesporazumov.

Zahod odgovornost za smrt Navalnega pripisuje ruskemu režimu

Zahodni voditelji odgovornost za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega pripisujejo ruskemu režimu. V prvih odzivih je več državnikov tudi poudarilo, da je Navalni za svoj pogum plačal z življenjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da je za smrt Navalnega odgovoren izključno ruski režim. "Aleksej Navalni se je boril za vrednote svobode in demokracije. Za svoje ideale je žrtvoval največ (...) Borci umirajo, a boj za svobodo se nikoli ne konča," je zapisal na družbenem omrežju X.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na novinarski konferenci v Berlinu poudaril, da je bil Navalni ubit in da bo moral ruski predsednik Vladimir Putin odgovarjati za svoje zločine.

"Navalni je za svoj pogum plačal z življenjem. Vsakdo, ki se zavzema za demokracijo, se mora bati za svojo varnost in življenje, zato smo vsi zelo žalostni."

Olaf Scholz,
nemški kancler

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je ob robu Münchenske varnostne konference novinarjem dejal, da je treba ugotoviti vsa dejstva in da mora Rusija odgovoriti na vsa vprašanja o vzrokih za smrt Navalnega, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Kremelj ga je brutalno umoril. To je dejstvo in to je nekaj, kar bi morali vedeti o resnični naravi sedanjega ruskega režima," je na omrežju X o smrti Navalnega poudaril latvijski predsednik Edgars Rinkevičs.

Da Moskva nosi odgovornost za smrt Navalnega, je poudaril tudi norveški zunanji minister Espen Barth Eide.

Podobno je na X izpostavil tudi francoski zunanji minister Stephane Sejourne. "Njegova smrt v kazenski koloniji nas spominja na realnost režima Vladimirja Putina," je dejal in izrazil sožalje družini Navalnega in ruskemu ljudstvu.

"Navalni je za svoj pogum plačal z življenjem," je poudaril nemški kancler Olaf Scholz. "Vsakdo, ki se zavzema za demokracijo, se mora bati za svojo varnost in življenje, zato smo vsi zelo žalostni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal na novinarski konferenci v Berlinu z Zelenskim.

Britanski premier Rishi Sunak je smrt Navalnega označil za veliko tragedijo za rusko ljudstvo. Ob tem se je na X poklonil pogumu "najbolj zagrizenega zagovornika demokracije v Rusiji".

"Svet je izgubil borca, čigar pogum bo odmeval skozi generacije. Rusija mu je vzela svobodo in življenje, ne pa tudi dostojanstva. Njegov boj za demokracijo se nadaljuje."

Roberta Metsola,
predsednica Evropskega parlamenta

"Aleksej Navalni je bil zagovornik demokracije in človekovih pravic. Njegova tragična smrt še enkrat kaže, zakaj bomo še naprej podpirali Ukrajino," je na X zapisal belgijski premier Alexander De Croo. Dodal je, da Rusija v Ukrajini ne bo zmagala.

"Svet je izgubil borca, čigar pogum bo odmeval skozi generacije," je na omrežju X zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. "Rusija mu je vzela svobodo in življenje, ne pa tudi dostojanstva. Njegov boj za demokracijo se nadaljuje," je dodala. Evropski parlament je leta 2021 Navalnemu podelil nagrado Saharov za svobodo misli.

"To je srčni napad na demokracijo v Rusiji," je po smrti Navalnega na omrežju X zapisala Pirc Musar in njegovi družini izrekla iskreno sožalje.

"Danes je žalosten dan za človekove pravice po vsem svetu. Z Aleksejem Navalnim smo izgubili enega najvidnejših branilcev človekovih pravic ter borcev za svobodo in pravičnost," je medtem na omrežju X zapisal Golob.

Fajon je izrazila zgroženost zaradi smrti Navalnega in poudarila, da je zdaj treba razjasniti okoliščine, ki so privedle do njegove smrti. "Njegov boj za svobodo in demokracijo bo živel večno. V mislih sem z njegovo družino in bližnjimi," je še dodala na omrežju X.

mgydMTmhs50

WzQcDTPEstQ

guS87gDs5vg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.