STA

 |  Svet

Gutteres / »Celo obdobje hladne vojne je bilo v nekaterih pogledih manj nevarno«

Pozval je še k trajni mirovni rešitvi za Ukrajino, ki mora temeljiti na ozemeljski celovitosti, glede Gaze pa posvaril, da humanitarne operacije še komaj delujejo

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odprtju Münchenske varnostne konference (MSC) ocenil, da je svetovna skupnost kljub skupnim izzivom vse bolj razdrobljena

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odprtju Münchenske varnostne konference (MSC) ocenil, da je svetovna skupnost kljub skupnim izzivom vse bolj razdrobljena
© Jean-Marc Ferré / Flickr

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob odprtju Münchenske varnostne konference (MSC) ocenil, da je svetovna skupnost kljub skupnim izzivom vse bolj razdrobljena. Pozval je še k trajni mirovni rešitvi za Ukrajino, ki mora temeljiti na ozemeljski celovitosti, glede Gaze pa posvaril, da humanitarne operacije še komaj delujejo.

"Celo obdobje hladne vojne je bilo v nekaterih pogledih manj nevarno," je dejal Guterres. Kot je pojasnil, sta celo takrat bili ZDA in Rusija pripravljeni do neke mere sodelovati.

Posvaril je, da še danes sicer obstaja nevarnost jedrskega konflikta, pridružuje pa se tudi izziv podnebne krize in nevarnost nenadzorovane umetne inteligence. "Danes smo priča temu, da države delajo, kar hočejo, brez odgovornosti," je dejal.

V svojem govoru na MSC je še pozval k pravični in trajni mirovni rešitvi za Ukrajino, Rusijo in svet. Osnova za to mora biti po njegovem prepričanju spoštovanje ozemeljske celovitosti suverenih držav. Opozoril je, da je izguba človeških življenj grozljiva, vojna pa ima posledice tudi za svetovno gospodarstvo in države v razvoju.

"Danes smo priča temu, da države delajo, kar hočejo, brez odgovornosti."

Antonio Guterres,
generalni sekreatr ZN

Glede Bližnjega vzhoda je posvaril pred posledicami, ki bi jih imela izraelska ofenziva na Rafo, kjer je zatočišče našlo več kot 1,3 milijona razseljenih Palestincev, ki so že tako na robu preživetja. "Večkrat sem pozval k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev ter k humanitarni prekinitvi ognja. To je edini način za obsežno povečanje dostave pomoči v Gazo," je dejal Guterres.

Po njegovih informacijah humanitarne operacije v enklavi še komaj delujejo. Stopnja uničenja in smrti je nepredstavljiva, je dodal.

V Münchnu se je danes začela tradicionalna tridnevna konferenca o globalni varnosti, ki vsako leto v bavarsko prestolnico povabi številne politike in strokovnjake. Med osrednjimi temami bodo letos konflikti v Ukrajini, Gazi in drugod ter podnebne spremembe in migracije.

y4rk-e2VVio

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.