STA

 |  Svet

»Zaradi pomanjkanja protibolečinskih zdravil puščamo paciente kričati ure in ure«

Bolnišnica Naser na jugu Gaze je po vdoru izraelske vojske prenehala obratovati

ss

Prizor iz bolnišnice Nasser leta 2021
© EU / Anas Baba / Flickr

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes sporočil, da je bolnišnica Naser na jugu Gaze po četrtkovem vdoru izraelske vojske prenehala obratovati. "Bolnišnica Naser v Gazi ne deluje več, po teden dni trajajočem obleganju, ki mu je sledil vojaški vdor, ki še vedno traja," je navedel.

"Ekipa WHO tako včeraj kot dan prej ni smela vstopiti v bolnišnico, da bi ocenila razmere, v katerih se nahajajo bolniki, in ugotovila najbolj nujne zdravstvene potrebe, čeprav je prišla do bolnišničnega kompleksa, ko je s partnerji dostavila gorivo," je na omrežju X še zapisal Tedros.

Po njegovih navedbah je v bolnišnici trenutno okoli 200 bolnikov, poroča britanski BBC. "Najmanj 20 jih je treba takoj premestiti v druge bolnišnice, da dobijo ustrezno zdravstveno pomoč," je dodal.

"Ekipa WHO tako včeraj kot dan prej ni smela vstopiti v bolnišnico, da bi ocenila razmere, v katerih se nahajajo bolniki, in ugotovila najbolj nujne zdravstvene potrebe, čeprav je prišla do bolnišničnega kompleksa, ko je s partnerji dostavila gorivo."

Tedros Adhanom Ghebreyesus,
generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

Izraelska vojska je v četrtek vdrla v bolnišnico v Han Junisu, ker naj bi se v njej skrivali borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Domneva, da so tam tudi talci, ki jih je Hamas zajel v napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Spopadi v okolici bolnišnice Naser sicer potekajo že več tednov. Izrael trdi, da Hamas uporablja bolnišnice in šole za svoje operativne centre. Po navedbah izraelske vojske so v zadnjih dneh na območju bolnišnice ubili okoli 20 Hamasovih borcev in zasegli številne kose orožja.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom Hamasa, je sporočilo, da so v bolnišnici ostali le štirje zdravstveni delavci. Neimenovani vir v bolnišnici je za BBC povedal, da je 11 bolnikov umrlo, ker je prišlo do motenj v oskrbi z elektriko in kisikom, več zdravnikov je bilo aretiranih.

Zdravniki po vsej Gazi ob tem poročajo o katastrofalnih razmerah in opisujejo, da so morali paciente operirati brez anestezije in odklanjati zdravljenje kroničnim bolnikom. "Zaradi pomanjkanja protibolečinskih zdravil puščamo paciente kričati ure in ure," je eden od njih povedal za BBC.

WHO je stanje zdravstvenega varstva v Gazi opisala kot katastrofalno in popolnoma nesprejemljivo. Po navedbah zdravstvene organizacije je do danes 23 bolnišnic v Gazi prenehalo delovati, 12 jih deluje le delno, ena pa z minimalno sposobnostjo.

WHO je sporočila še, da so zračni napadi izraelske vojske in pomanjkanje oskrbe v Gazi izčrpali že tako podhranjen sistem. Izraelska vojska medtem trdi, da napada zgolj specifične cilje znotraj bolnišnic in - v nasprotju s poročili humanitarnih organizacij - dovoljuje dobavo humanitarne pomoči v Gazo, vključno z zdravili.

Mh7eMXK6khk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.