STA

 |  Svet

»Ne pozabimo, kdo je v resnici odgovoren za smrt Navalnega«

EU po smrti Navalnega napovedala močno podporo ruski opoziciji 

Vladimir Putin, ruski predsednik, je po mnenju

Vladimir Putin, ruski predsednik, je po mnenju visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella odgovoren za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.
© www.kremlin.ru

Zunanji ministri EU bodo na današnjem srečanju s soprogo pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega poslali sporočilo podpore ruski opoziciji, je pred zasedanjem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Predlagal bo tudi, da evropski okvir sankcij poimenujejo po Navalnem.

"Poslati moramo močno sporočilo podpore ruski opoziciji," je povedal Borrell, pri čemer je spomnil na proteste, ki v Rusiji potekajo po petkovi smrti Navalnega.

Ob tem bo ministrom predlagal, da po preminulem ruskem borcu za človekove pravice poimenujejo režim EU, namenjen kaznovanju kršiteljev človekovih pravic po svetu.

Borrell je izrazil pričakovanje, da bodo nekateri ministri predlagali uvedbo sankcij proti odgovornim za smrt Navalnega. "Lahko gremo navzdol do institucionalne strukture zaporniškega sistema v Rusiji, vendar pa ne pozabimo, kdo je v resnici odgovoren za smrt Navalnega," je povedal in odgovornost pripisal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Da so sankcije proti odgovornim najmanj, kar lahko EU naredi, je ob prihodu na zasedanje povedal litovski minister Gabrielius Landsbergis. Za nadaljnje sankcije zaradi kršenja človekovih pravic po smrti ruskega opozicijskega voditelja se je zavzela tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock.

"Lahko gremo navzdol do institucionalne strukture zaporniškega sistema v Rusiji, vendar pa ne pozabimo, kdo je v resnici odgovoren za smrt Navalnega."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

Njun luksemburški kolega Xavier Bettel je bil medtem bolj zadržan. Poudaril je, da je prezgodaj govoriti o odzivu EU na smrt Navalnega. Najprej je treba izvesti neodvisno preiskavo, je dodal.

Današnje zasedanje zunanjih ministrov EU, v ospredju katerega sta nadaljnja podpora Ukrajini in bližnjevzhodni konflikt, poteka v senci smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je umrl v petek med prestajanjem 19-letne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti še ni znan, številni zahodni voditelji pa so odgovornost pripisali ruskemu predsedniku.

Ministrom se je danes pridružila pokojnikova vdova Julija Navalna, ki se bo v Bruslju sestala tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

LEVUTqMkyAs

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.