STA

 |  Svet

Ukrajina preiskuje domnevno rusko streljanje vojnih ujetnikov

Predmet preiskave bosta incidenta v mestu Avdijivka in vasi Vesele pri Bahmutu

Ukrajina je sprožila preiskavo o domnevnem streljanju osmih neoboroženih ukrajinskih vojakov v ruskem ujetništvu, je v nedeljo sporočil urad tožilca v delno zasedeni ukrajinski regiji Doneck. Predmet preiskave bosta incidenta v mestu Avdijivka in vasi Vesele pri Bahmutu, poroča portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Novico o preiskavi, ki jo bo vodila ukrajinska varnostna služba SBU, je dan po ruski zasedbi Avdijivke prek Telegrama sporočilo tožilstvo.

Na enem od kanalov na omrežju Telegram je bil v nedeljo objavljen zapis o "usmrtitvi šestih ujetnikov" v Avdijivki, kot pa je kasneje navedlo tožilstvo so "branilci huje ranjeni in čakajo na evakuacijo", piše Ukrinform.

Nadalje se je tožilstvo seznanilo tudi s posnetkom brezpilotnega letalnika iz vasi Vesele pri Bahmutu, na katerem je videti enega od pripadnikov ruskih oboroženih sil, kako iz neposredne bližine ustreli dva ukrajinska vojaka.

Urad tožilca je ob tem navedel, da ujetnike "okupator namerno pokončuje z avtomatskim orožjem".

Avdijivka, ki leži na frontni črti v neposredni bližini Donecka, je bila v primežu silovitih spopadov že več mesecev in skoraj popolnoma uničena. Padec Avdijivke predstavlja tudi največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut, ki se prav tako nahaja v regiji Doneck.

xRmWlvSAmz8

PEJpQ3TlyrE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.