STA

 |  Svet

Hamas / »Ameriško stališče je zelena luč za okupatorja, da izvede še več pobojev«

Hamas je prepričan, da bo ameriški veto Izraelu omogočil nadaljevanje pobojev v Gazi. Izrael pa je sporočil, da prekinitev ognja ni čarobna rešitev za vse težave v regiji.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je obsodilo ameriško vložitev veta v Varnostnem svetu ZN na alžirski predlog resolucije, ki je zahteval premirje in izpustitev vseh talcev. Hamas je prepričan, da bo veto Izraelu omogočil nadaljevanje pobojev v Gazi. Izrael pa je sporočil, da prekinitev ognja ni čarobna rešitev za vse težave v regiji.

"Ta veto služi izraelski okupaciji, ovira mednarodna prizadevanja za ustavitev agresije in povečuje trpljenje naših ljudi. Ameriško stališče je zelena luč za okupatorja, da izvede še več pobojev," je sporočil Hamas. Tudi palestinski predstavnik pri ZN Rijad Mansur je uporabo veta označil za popolnoma nepremišljeno in nevarno potezo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je medtem izjavil, da prekinitev ognja ni čarobna rešitev za vse težave v regiji. "Prekinitev ognja danes bi pomenila imuniteto za morilce otrok in posiljevalce," je opozoril in dodal, da Hamas ne bo niti prebral resolucij VS ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so danes v Varnostnem svetu ZN vložile veto na alžirski predlog resolucije, ki je zahteval takojšnje premirje, izpustitev vseh talcev in zaščito civilistov, obsodil je vsa teroristična dejanja in se izrekel proti prisilni selitvi Palestincev iz Gaze.

Veleposlanica ZDA pri ZN Linda Thomas Greenfield je pred glasovanjem dejala, da v času pogajanj za izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ni čas za resolucijo, ki predstavlja oviro tem pogajanjem. Ob tem je naznanila, da ZDA delajo na alternativni resoluciji, ki bi ustvarila pritisk na Hamas, da izpusti talce in uvede premor v spopadih.

80x3D2cyMkM

B9XrbKnt2vA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.