STA

 |  Politika

Danes v Ljubljani shod v podporo ustanovitelju WikiLeaksa

Protestniki in protestnice se bodo ob 12. uri zbrali na Trgu republike pred britansko ambasado

Protest za izpustitev Juliana Assangea v Ljubljani leta 2020

Protest za izpustitev Juliana Assangea v Ljubljani leta 2020
© Borut Krajnc

Danes bo ob 12. uri na Trgu republike pred britansko ambasado v Ljubljani potekal shod v podporo izpustitvi ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Med govorci bodo tudi Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija, predavateljica filmskih in televizijskih študij Polona Petek, novinar in nekdanji dopisnik RTV Slocenija iz New Yotka Uroš Lipušček, članica PEN in MIRA ter prva slovenska veleposlanica v Braziliji Milena Smit in Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja in aktivistka. 

Protest za izpustitev Juliana Assangea na Trgu republike leta 2020

Protest za izpustitev Juliana Assangea na Trgu republike leta 2020
© Borut Krajnc

Danes nmareč teče drugi dan sodne obravnave, po kateri bo britansko sodišče po skoraj petih letih najstrožjega zapora odločalo o tem, ali se bo Julian Assange še lahko branil pred izročitvijo v ZDA ali pa se ga bo izročilo takoj. Assange, ustanovitelj Wikileaksa in človek, ki je razkril ameriške vojne zločine v Iraku in Afganistanu ter pri tem objavil 15.000 imen žrtev, ki niso bila objavljena nikjer drugje, je bil včeraj preslaboten, da bi se udeležil zaslišanj.

"Danes bodo o razlogih za izročitev Juliana Assangea v ZDA britansko vrhovno sodišče prepričevali ameriški odvetniki."

Free Assange Slovenia

"Govorimo ne zgolj o tem, ali bo ta človek sploh preživel brutalno gonjo, ki se proti njemu vrši že več kot 13 let, govorimo tudi o tem, kaj ta gonja pomeni za svobodo govora, za prihodnost preiskovalnega novinarstva in razkrivanja državnega kriminala. Danes bodo o razlogih za izročitev Juliana Assangea v ZDA britansko vrhovno sodišče prepričevali ameriški odvetniki," so v sporočilu za javnost zapisali v iniciativi Free Assange Slovenia in dodali, da se v primeru Assange odloča o "usodi pravice do svobode govora in razkrivanja državnega kriminala". 

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.