STA

 |  Svet

Rusija protirežimski radio razglasila za nezaželenega

Novinarji Radia Svobodna Evropa, ki ga financirajo ZDA, so zdaj lahko podvrženi kazenskemu pregonu

Moskva je Radio Svobodna Evropa (RFE/RL) ta mesec razglasila za nezaželeno organizacijo, je razvidno iz registra ruskega pravosodnega ministrstva. V skladu s tem so novinarji tega medija, ki ga financirajo ZDA, pa tudi vsi drugi, ki z njim tako ali drugače sodelujejo, lahko podvrženi kazenskemu pregonu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti v Moskvi so RFE/RL za nezaželeno organizacijo razglasile 2. februarja, v torek pa so sprejele sklep o vpisu medija v omenjen register. Pred tem je RFE/RL v Rusiji veljal za tujega agenta, kar je oznaka za posameznike, medije in organizacije, ki prejemajo sredstva iz tujine. Po podatkih Komiteja za zaščito novinarjev (CPJ) so ruske oblasti od leta 2021 za nezaželene označile več deset medijev.

RFE je zasebna neprofitna organizacija, ki jo financira ameriška vlada. Sedež imajo v Pragi, skupno pa ustvarjajo vsebine v 27 jezikih in pokrivajo dogajanje v 23 evropskih in azijskih državah.

"Milijoni Rusov se že desetletja zanašajo na nas - vključno z rekordnim občinstvom v zadnjih nekaj dneh po smrti Alekseja Navalnega."

Stephen Capus,
Predsednik RFE/RL

Predsednik RFE/RL Stephen Capus je potezo označil za najnovejši primer tega, kako ruska vlada resnicoljubno poročanje obravnava kot eksistenčno grožnjo. "Milijoni Rusov se že desetletja zanašajo na nas - vključno z rekordnim občinstvom v zadnjih nekaj dneh po smrti Alekseja Navalnega," je dejal in poudaril, da si bo medij odslej še bolj prizadeval za svobodno in neodvisno poročanje.

Na dogodek so se odzvali tudi v Washingtonu, kjer so ga označili za omejevanje svobode govora. "Povsem jasno je, da ne želijo, da bi njihovi ljudje imeli informacije o tem, kaj ruski režim počne v tujini, kaj ruski režim počne svojim ljudem," je povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Matthew Miller.

Ruske oblasti so oktobra lani tudi aretirale ameriško-rusko novinarko RFE/RL Alsu Kurmaševo. Obtožile so jo, da se ni prijavila kot tuja agentka in da je kršila pravila poročanja o vojni v Ukrajini. V torek je vrhovno sodišče v regiji Tatarstan zavrnilo njeno prošnjo po premestitvi iz preiskovalnega v hišni pripor.

"Povsem jasno je, da ne želijo, da bi njihovi ljudje imeli informacije o tem, kaj ruski režim počne v tujini, kaj ruski režim počne svojim ljudem."

Matthew Miller,
tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta

Po navedbah RFE/RL je novinarka za premestitev zaprosila iz zdravstvenih razlogov, v priporu pa naj bi ostala najmanj do 4. aprila.

1K2LOGhZWgQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.