Boj na drugem tiru

V podjetju 2TDK se želimo odzvati na zapis kolumnista Mladine N’toko, ki je v reviji Mladina številka 7, z dne 16. 02. 2024, v kolumni z naslovom Boj na drugem tiru zapisal več neresničnih navedb. Med drugim je navedel, da je državno podjetje 2TDK pripravljeno vsem na očeh kršiti desetine zakonov ter da je vlada do zdaj naredila vse, da je zgladila pot ekstremnemu izkoriščanju in goljufanju delavcev s strani 2TDK.

Družba 2TDK odločno zavrača navedbe o kršitvah na desetine zakonov ter ekstremnem izkoriščanju in goljufanju delavcev. Družba 2TDK spoštuje slovenski pravni red in zakonodajo ter ne krši zakonov. Družba 2TDK tudi ni delodajalec turških delavcev, temveč so to izvajalci glavnih gradbenih del, zato je za spoštovanje delovnopravne zakonodaje (med izvajalci in delavci izvajalcev) odgovoren izključno izvajalec glavnih gradbenih del.

Družba 2TDK lahko na delovnopravnem področju v povezavi z delavci izvajalcev glavnih gradbenih del ravna zgolj omejeno in le v okviru svojih pooblastil. Izvajalce glavnih gradbenih del tako nenehno ter skladno z možnostmi, ki jih 2TDK ima na podlagi zakonodaje in pogodbe za glavna gradbena dela, poziva k dolžnosti spoštovanja delovnopravne zakonodaje kot tudi pogodbenih določil.

Za nadzor nad delovnimi razmerji med izvajalci glavnih gradbenih del (delodajalci) in delavci izvajalcev (delojemalci) pa je odgovoren Inšpektorat za delo. Družba 2TDK se kot investitor na vsak indic morebitne kršitve odzove ter zahteva pojasnila izvajalca, odpravo morebitne kršitve ter ustrezna dokazila o odpravi kršitve.

Lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.