STA

 |  Svet

Novi shodi proti skrajni desnici in rasizmu

Avstrija sledi zgledom iz sosednje Nemčije

V Avstriji potekajo novi shodi proti skrajni desnici in rasizmu. Udeleženci shodov v več kot 30 krajih po državi sledijo zgledom iz sosednje Nemčije. Proteste v obeh državah je sprožilo razkritje tajnega sestanka skrajnih desničarjev v Potsdamu novembra lani, ki se ga je udeležil tudi vodja avstrijskega identitarnega gibanja Martin Sellner.

Kot navaja avstrijska tiskovna agencija APA, so bili shodi danes v vseh večjih krajih. Za razliko od januarskih shodov pa organizatorji tokrat namesto številčnosti poudarjajo pomen povezovanja mest.

Na Dunaju se je po podatkih organizatorjev 26. januarja na protestnem shodu pred parlamentom kljub dežju zbralo okoli 80.000 ljudi. Po podatkih policije se ga je udeležilo do 35.000 ljudi.

Široka koalicija skupin in posameznikov za "obrambo demokracije" se je oblikovala po razkritjih o sestanku v Nemčiji novembra lani, na katerem so udeleženci govorili tudi o množičnem izgonu migrantov in pripadnikov drugih manjšin iz Nemčije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.